Hava Durumu

Bombayı taşıdığı çantayı işte böyle satın aldı

Bursa'da, tarihi Ulu Cami civarında gerçekleşen terör saldırısının planlanıp uygulanması ve teröristin örgüt bağlantıları polis ekiplerince tespit edilerek, olay kısa bir sürede aydınlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 09:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bombayı taşıdığı çantayı işte böyle satın aldı
Teröristin, Ulu Cami çevresinde rutin olarak görev yapan polislerden ikisini gördüğü ve bundan 7 saniye sonra elindeki çantada bulunan düzeneği kullanıp bombayı patlattığı ortaya çıktı.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Alınan bilgiye göre, saldırı sonrası olay yerinde inceleme yapan Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, "Sultan Hanım" yazan parçalanmış bir otobüs bileti ile Sultan Y. adına düzenlenmiş kimlik belgesini ele geçirdi.

Otobüs biletindeki irtibat numarasından yola çıkan polis, teröristi Viranşehir ilçesinden alıp Şanlıurfa'ya getiren İsa C'ye ulaştı. Ayrıca kimlik belgesinin asıl sahibi olan Sultan Y. hakkında bilgi toplandı.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Ekipler, titizlikle yürüttükleri bu süreçte, saldırıdan 14 saat sonra operasyon başlattı ve başka illerde gözaltına alınan şüphelileri Bursa'ya getirdi.

Emniyette ifadesi alınan Sultan Y, nüfus cüzdanını arkadaşı Emine K'ya verdiğini söyledi. Bunun üzerine yapılan araştırmada, Emine K'nın 2014 yılında terör örgütü PKK'ya katıldığı, ailesinin de onun hakkında güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunduğu belirlendi.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Emine K'nın, geçen mart ayında bir süre Mardin'de kaldığı ve terör örgütünün sorumlularına Sultan Y'nin kimliğini verip, teslim aldığı patlayıcıyı İstanbul'a götürdüğü de tespit edildi.

Polis, Emine K'nın İstanbul'da bağlantılı olduğu kişinin Ümmü Gülsün M. olduğu bilgisine ulaşarak onu da gözaltına alıp Bursa'ya getirdi.

Ümmü Gülsün M. ifadesinde, Emine K'nın patlayıcıyı kendisine 14 Nisan'da getirdiğini ve Bursa'ya götürmesini ancak x ray cihazlarına yakalanmaması için otobüsle gitmesini istediğini belirtti.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Saldırıdan birkaç gün önce Bursa'ya gelip patlayıcıyı Ağrı'dan lise arkadaşı Mithat T'ye veren Ümmü Gülsün M'nin ona terör örgütünün talimatlarını ilettiği, aralarında haberleşmek için şifre belirledikten sonra İstanbul'a döndüğü ortaya çıkarıldı.

Eldeki tüm ipuçlarını değerlendiren polis, Mithat T'nin evine operasyon düzenledi. Terör örgütü PKK adına eyleme katılmaktan emniyette kaydı bulunan ve gözaltına alınan Mithat T, tanımadığı bir kadının Şanlıurfa'dan otobüsle Bursa'ya geldiğini, kendisinin de patlayıcıyı ona teslim ettiğini söyledi.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, patlamanın yaşandığı bölge ile kadın teröristin geçtiği yerlerdeki güvenlik kameralarının kayıtlarını da inceledi.

Teröristin Bursa'ya geldikten hemen sonra bir taksiyle patlayıcıyı alacağı Mithat T'nin evine gittiği tespit edildi.
Teröristin, 25 Nisan'da Ulu Cami ve çevresinde yanında bir erkek ve bir kadın bulunduğu halde keşif yaptığı saptandı. Bomba düzeneğinde kullanmak üzere bir cep telefonu satın alan teröristin, sonradan düzeneği yerleştirdikleri çantayı o gün Kapalı Çarşı’dan aldığı görüntülerde yer aldı.

\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\"

Aynı gün yanındakilerle yürüyerek çarşıdan aşağıya doğru inen teröristin, Emniyet Müdürlüğü'nün karşısından geçip hafif raylı sisteme bindiği de kayıt çözümlerinde ortaya çıktı.
Olay günü cami çevresinin kalabalık olduğu, teröristin bölgede görevli polislerden ikisini gördükten 7 saniye sonra elindeki çantanın düzeneği kullanarak "RDX" kullanılan bombayı patlattığı anlaşıldı. Çevrede ayrıca "ritin" kalıntısı da bulundu.

Tarihi Ulu Cami'nin batı girişi bölümünde, 27 Nisan'da bir kadın terörist üzerindeki bomba düzeneğini patlatmıştı. Olayda terörist ölmüş, civardaki 13 vatandaş yaralanmıştı. Teröristin örgüt bağlantılarının ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan soruşturma kapsamında Bursa, Mardin, Şanlıurfa, İzmir, İstanbul ve Afyonkarahisar'da 17 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 11'i, savcılıktaki sorgularının ardından salıverilmiş, Emine K. ve kardeşi Tuba K. ile Ümmü Gülsün M, Zekiye Z, Mithat T. ve İsa C. sevk edildikleri mahkemece tutuklanmıştı.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER:
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.