Hava Durumu

Bursa Türk dünyasının da başkenti olacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen 'Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni'ne katıldı, Başkan Altepe, tarih başkenti Bursa'nın Türk dünyasının da başkenti olacağını söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2016 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Türk dünyasının da başkenti olacak
Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonunun organizasyonuyla Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen 'Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni', coşkulu anlara imza attı. Bursa'nın Keles ilçesindeki tarihi Kocayayla'da gerçekleştirilen 'Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni'nde, 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları sergilenirken, vatandaşlar da coşkulu organizasyona yoğun ilgi gösterdi. Kocayayla'da 16 Türk Devletini temsilen çadırlar kuruldu, Türk Devletlerinin geleneksel kültürleri gözler önüne serildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte yine bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen ve Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak, Tatar ve Bursalı sporcuların yeteneklerini sergilediği spor şölenini ilgiyle izledi. Kocayayla'da kurulan çadırları tek tek gezen Başkan Altepe, "Keles Kocayayla'da ilki gerçekleştirilen 'Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni', sultanlar şehri Bursa'da Türk kültürünün en güzel şekilde yaşatıldığını gösteren bir organizasyon oldu. Dünya tarihinde önemli yer bulan ecdat yadigarı sporlar ve zeka oyunları bugün burada yaşatılıyor. Bu sporları geliştirmeyi, tarih başkenti Bursa'yı Türk dünyasının da başkenti yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla Türk kültürünün 60'ı aşkın el sanatının yeniden değerine
kavuştuğunu hatırlatarak, "Ecdadımızın zinde kalmak için yaptığı sporları da yaşatmak ve gelecek nesillere tanıtıp, ilerletmek görevimizdir. Bu yıl ilki düzenlenen etkinliğin daha da geliştirilerek gelecek yıllarda da devam ettirilmesini hedefliyoruz" dedi.

Başkan Altepe, organizasyonda yapılan güreşlerde başarılı olan sporculara ödüllerini de verdi. Programda ecdadın yüzlerce yıl, barış ve savaş dönemlerinde zinde kalmak için oynadıkları spor oyunlarıyla mangala (köçürme), dokuz taş, satranç, alış (kemik) atma gibi stratejik akıl oyunlardan örnekler sunuluyor. Şölende dört nala giden at üzerinde oğlak kapma oyunu olarak bilinen Kök Börü Oyunu, Kuşak, Aba ve Moğol Güreşleri, Bilek Güreşi, Bilek Çekme, Çubuk Çekme (Ağaç güreşi) güreşleri, Rahvan Biniciliği, Atlı Güreş, at üzerinde akrobasi, Atlı okçuluk, Ok atma, mızrak atma, kılıç oyunu, cirit oyunu gibi spor oyunlarının yanı sıra ip çekme, çelik-çomak gibi eğlenceli oyunlar da sergileniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.