Hava Durumu

Bursa'da çocuklara 'cinsel istismar'dan korunma eğitimi

Cinsel İstismar konusunda Uludağ Üniversitesi gönüllüleri, “Benim Vücudum, Benim Dünyam” projesiyle dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2016 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da çocuklara 'cinsel istismar'dan korunma eğitimi
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Kübra Tutun, İsmail Kayış, İlknur Topakgöz, Rabia Çalışkan ve Hilal Oral, Bursa İbrahim Uyar İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencilerine yönelik "Benim Vücudum, Benim Dünyam" projesiyle cinsel istismar farkındalık çalışması gerçekleştirdi.

\\\"\\\"

"ÇOCUKLARA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETTİLER"

Proje doğrultusunda; çocuğa hayır deme becerisi kazandırma, özel alanlarının neler olduğunu bilme ve bununla ilgili kendini koruma, sırların niteliğini öğrenme, dokunuşların niteliğini öğrenme becerileri kazandırılarak küçük çocukları cinsel istismardan korumak hedeflenmiştir.

\\\"\\\"

PROJE 6 HAFTA SÜRDÜ

İşte adım adım “Benim Vücudum, Benim Dünyam” projesi;

İlk hafta öğrencilerle tanışıldı. İkinci haftada; duygular tanıtıldı, temel duyguların yüz ifadelerinin nasıl olduğu tanıtıldı, duygularını nasıl özgürce ifade edebilecekleri anlatıldı, başkalarının duygularını nasıl anlayabilecekleri öğretildi. Çocuklar, özellikle başkalarının duygularını anlarken sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdiler.

Üçüncü haftada, çocuklara vücudunun önce genel bölgelerini sonra özel bölgeleri tanıtıldı ve bununla ilgili boyama yapıldı. Çocukların özellikle özel bölgeleri konusunda konuşmaktan çekindiği gözlemlendi. Çocuklarla birlikte özel bölgelerle ilgili pano hazırlandı.

Dördüncü haftada; iyi ve kötü dokunuşların neler olduğu öğretildi. Özellikle kötü dokunmalara karşı neler yapılması gerektiğinden bahsedildi. Çocuklara kötü dokunulduğunda hemen bağırıp kaçması ve güvendiği birine başına geleni söylemesi gerektiği anlatıldı. Çocuklar, tanımadığı fakat izin isteyerek kendine dokunmak isteyen birine karşı ne cevap vermesi gerektiğini bilmediklerini söylediler. Çocuklara bu durum üzerinden, yaşamdan örnek verilerek, kendini tehlikeden nasıl korumaları gerektiği anlatıldı.

Beşinci haftada çocuklara sırlar öğretildi. Sonra iyi ve kötü sırın ne olduğu, nasıl ayırt edebileceği öğretildi. Kötü sır saklandığında neler hissedildiği ve özellikle kötü sırrı neden saklamamak gerektiği anlatıldı.

Son hafta da kişisel sınırlar olduğundan bahsedildi. Kötü dokunmaların bu sınırı bozduğunu ve izin vermemeleri gerektiğinden bahsedildi. Sınır ihlalinde neler yapmaları gerektiğinden bahsedildi.

\\\"\\\"

"ÇOCUKLAR KÖTÜ DOKUNMADAN ETKİLENDİLER"

Projede yer alan öğrencilerden İlknur Topatgöz,, proje sonrası gözlemlerini anlattı. Topakgöz, şöyle konuştu;
 
"Bu süreçte çocuklar en çok, kötü dokunmalara karşı nasıl davranması gerektiğini bilmedikleri için bunları anlatırken etkilendiler. Edinilen gözleme göre çocuklar, bazen istemediği halde kendine dokunan birini reddedemediklerini söylediler. Bu durumda ne yapmaları gerektiği onlara anlatıldı ve ikilemde kaldıkları durumlar çoğunlukla, beraber çözüldü."

\\\"\\\"

Eğlenceli etkinliklerle çocuklara cinsel istismar konusunda farkındalık ve kendini koruma eğitimi verdiklerini de anlatan Topakgöz, "Sonuç olarak bu süreçte çocuklarla birlikte eğlenceli etkinlikler yapıldı. Onların yaş düzeyine göre eğitim verildi. Yani, oyunlarla, boyamalarla, şarkı ve eğitici kısa videolarla onları cinsel istismardan nasıl korunacakları bilgisi paylaşıldı. Bu süreç boyunca çocuklar etkin katılım göstererek kötü dokunmalara karşı “hayır” cevabını verebilecek kapasitede olduklarını gösterdiler. Bu bilgiye, çocuklara son hafta neler öğrendikleri sorularak edinildi. Örnek durumlar anlatıldı ve bu durumda neler yapmaları gerektiği soruldu. Alınan cevaplar, süreçte bir sıkıntı yaşanılmadığını bize gösterdi." diye konuştu.






 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.