Hava Durumu

Bursa'da definecilerden önce bulundu

Bursa'nın İznik İlçesi’nde, geçen yıl kasım ayında defineciler tarafından kapağı tahrip edildikten bulunan lahdit ortaya çıkarıldığı zeytinlikte yapılan kazıda, 6 ton ağırlığında olduğu bildirilen yeni bir lahit bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2016 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2016 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da definecilerden önce bulundu
İznik’te geçen yıl kasım ayında, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Hisardere Köyü yolu üzerindeki Hatice Süren adlı kadının zeytinliğinde, defineciler tarafından üst kapağı kırılmış lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, 'Geç Roma Dönemi' olarak adlandırılan 3’üncü Yüzyıl'dan kalma lahit ortaya çıkarıldı. 



7 ton ağırlığındaki lahitin çevresindeki toprak temizlenince kapak kenarlarında bugüne kadar bölgede görülmeyen lotus çiçeğine sarılı Eros kabartmaları ve aslan başı figürleri görüldü. Kazı sırasında, lahitin üst kapağında 30 santimetre çapında delik açılarak içine girildiği ortaya çıktı. Define avcılarının yağmaladığı belirlenen lahit uzmanların dört gün süren çalışmaları sonucu topraktan tamamen çıkarılarak, İznik Müze Müdürlüğü bahçesine nakledildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlak çalışmaları devam bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında, tahrip edilmemiş bir lahit daha bulundu. Müze uzmanlarınca sürdürülen kazı çalışmaları sonucu çıkarılacak Roma dönemine ait bu lahdin de müze bahçesine nakledileceği öğrenildi. 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.