Hava Durumu

Eğitimde acı tablo: dert+dert+dert!

Bursa'da 4+4+4 sancısı devam ediyor.Okulların fiziki eksiklikleri,66 aylık çocukların okula gönderilmemesi ile ilgili kaos devam ederken,bu soruna bir de 5 bin öğretmen açığı eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2012 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2012 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Eğitimde acı tablo: dert+dert+dert!

Rabia DENİZ
4+4+4 sisteminin kabul edilmesiyle başlayan tartışmalar uygulanma sürecinde de artarak devam ediyor.  Eğitimciler, aceleyle hayata geçirilen sistemin uygulanması için okulların yeterli altyapıya sahip olmadığını ve öğrencilerin 50 kişilik sınıflardaki güçlükleri savunurken, veliler de 66 aylık olan çocuklarını okula göndermemek için hastanelere akın ederek, çocuklarının okula başlamak için yeterli gelişme sahip olmadığı yönünde rapor almaya çalışıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da 66 aylık çocukların yüzde 90'ının aileleri tarafından okula gönderilmeyeceğini söylemişti. Şimdi bu kaosa bir de öğretmen açığı sorunu eklendi. Bursa'da bir taraftan çoğu sınıf öğretmeni olmak üzere 500 eğitimci norm kadro mağduru olurken, diğer taraftan da 5 bin öğretmen açığı bulunuyor.
Ne sınıf var ne öğrenci....
4+4+4 sisteminde 5. sınıfların ortaokula dönüştürülmesiyle birlikte 339 sınıf öğretmeni olmak üzere, 494 öğretmen norm fazlası durumuna düşerken,  yeni eğitim öğretim yılında öğretmen açığı sorunu da baş gösterdi. 339 sınıf öğretmeninin yanı sıra 52 resim öğretmeni, 21 bilişim teknolojileri, 20 fizik, 8 mobilya ve 5 makine model öğretmeninin, okullar başladığında ne derse gireceği bir sınıfı ne de ders vereceği öğrencisi olacak.
5 bin açık var
Norm açığı olan branşlarda da kontenjan açılmazken, 900 okulu bulunan Bursa'nın öğretmen ihtiyacı, zaten sancılı  başlayacak eğitim öğretim yılı öncesi hem eğitimcileri hem de velilileri kara kara düşündürüyor. Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, 430 ilköğretim Türkçe, 334 Fen ve Teknoloji, 275 Edebiyat, 52 İmam Hatip, 99 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 836 Rehber, 146 İngilizce, 75 Coğrafya, 40 Tarih, 210 Beden Eğitimi, 255 Sosyal Bilgiler, 589 Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni, 380 Okul Öncesi, 197 Teknoloji Tasarımı, 103 lise Matematik olmak üzere 4 bin 939 öğretmen ihtiyacı bulunuyor.
Sadece tabelalar değişti
4+4+4 sistemine geçişte Türkiye genelinde okulların dönüşümün büyük oranda sağlanmasına rağmen Bursa'nın bu konuda sınıfta kaldığını savunan Türk Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, " Bursa'da okulların yüzde 90'ında dönüşüm yapılamadı. Okullardaki öğretmen görevlendirmeleri yeni sisteme göre düzenlenmedi. Okulların sadece tabelaları değişti. 'İlköğretim okulu' yerine 'Ortaokulu' tabelası asıldı. Bursa Milli Eğitim yöneticilerinin inisiyatif almaması yüzünden başlayan ve zamanla kangrene dönüşecek bu sıkıntılar önümüzdeki 4 yıl boyunca devam edecek. 339 öğretmenin ne sınıfı ne de ders verecek öğrencisi var...Bu öğretmenler 17 Eylül'de açıkta kalacak. Bu dönüşüm ihtiyacı karşılamayacak. Bunların yanı sıra sınıflar kalabalık olacak, veliler okul bulmakta zorlanacak. Önümüzdeki iki hafta bu sorunları yaşayacağız" diye konuştu.

Rakamlar ürkütmesin

İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da, Bursa'da 23 bin öğretmen olduğunu, rakamların ürkütücü düzeyde olmadığını ifade ederek, "Bu rakamlar sürekli değişiyor. Bursa'da hiçbir ders boş geçmeyecek. Bu hesaplamaları yaparak yeni eğitim dönemini sorunsuz geçirecek. Geçtiğimiz sene bin 500 öğretmen, doğum izni, askerlik gibi nedenlerle ayrılmıştı. Açıkta kalan öğretmenlerimizi
bu boşalan kadrolara
yerleştireceğiz"
diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.