Hava Durumu

İşte Bursalı Kaan bebeğin son durumu

Bursa'da trafik kazasında hayatını kaybeden 8 aylık hamile Tuğba Dilmeç'ten sezaryenle alınan Kaan bebek için başlatılan kampanyada, 2 haftalık ihtiyacı karşılayacak anne sütü toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2016 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2016 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte Bursalı Kaan bebeğin son durumu
Annesi organlarıyla 6 hastaya hayat veren Kaan bebeğin tedavisine, Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde devam ediliyor.

Kaan bebek için Türkiye'nin her yerinden yüzlerce kişinin destek verdiği "anne sütü" kampanyası da sürüyor. Kuvözde tutulan ve henüz gelişimini tamamlayamayan Kaan bebek, gelen anne sütleriyle hayata tutunuyor.


Bebeğin teyzesi Derya Dilmeç, yaptığı açıklamada, 35 yaşındaki kardeşi Tuğba'yı çok acı şekilde kaybettiklerini belirtti.

Bu durum nedeniyle Kaan bebek için çok acil süt ihtiyacının ortaya çıktığını ifade eden Dilmeç, bu süreçte kendilerine Türkiye'nin her yerinden süt gelmeye başladığını anlattı. Dilmeç, ''Yardım için bizi arayan, sütlerini hastaneye ya da bizlere ulaştıran tüm hayırseverlere teşekkür ediyoruz.'' dedi.



Kaan'ın 2 haftalık süt ihtiyacının karşılandığını bildiren Dilmeç, şunları kaydetti:

"Tabii sonrasında ihtiyacımız mutlaka devam edecektir. Bu süreçte yeni doğum yapmış anneler Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine giderek yeni sağılmış sütlerini başka ihtiyacı olan bebekler için de verebilir. Şu anki ihtiyacımız karşılanmış, hastanedeki stoklarımız dolmuş durumda. Kaan bebek için gelen sütlerin diğer çocuklarla da paylaşılabileceğini hastane yönetimine söyledik. Bebeğimizin durumu biraz daha iyiye gidiyor. Anne sütünü damla damla alarak, enfeksiyonlara açık olan küçücük bedeni iyileşme sürecine girdi diyebiliriz.''

HASTANEDEN ANNE SÜTÜ AÇIKLAMASI

Kaan ismi verilen bebeğin durumu ile alakalı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binası’nda basın toplantısı düzenlendi. Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Soner Cander, “Geçen hafta trajik bir olay yaşadık. 32 haftalık bir kadın araç dışı trafik kazası sonrası hastanemize getirildi. Hamile kadının 32 haftalık erkek bir çocuğu oldu. Ancak bebeğimizi yoğun bakım ünitemizde takip ederken, geçtiğimiz cuma günü anne hayatını kaybetti. Hastamız bebeğiyle birlikte 7 kişiye hayat verdi. Bu durum sosyal medyada kampanyaya dönüştü. Bizim böyle bir talebimiz yok. Milletimizin ne kadar yardımsever olduğunu görmüş olduk. Çok güzel şeyler aldık. Şu anda süt ihtiyacımız bulunmamaktadır” dedi.

Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Nevzat Çizmeci ise “Anne, 32 haftalık gebeydi. Bebek de bizim ölçümlerimize göre 34 hafta ile uyumluydu. Başlangıçta 2 kilogram doğdu. Bebekte beklenen ölçülerdeki gibi kilo kaybı oldu. Annesinin yaşadığı ağır tramvaya bağlı olarak bebek ciddi stresle doğdu. Bu bebekler doğduktan sonra bir takım sıkıntılar çekerler. Prematüre olmaları ve bu stres durumunun üst üste eklenmesiyle solunum sıkıntısı vardı. Bebek, şimdi kendi başına oda havasında nefes alıp veriyor. Yaşadığı sıkıntıdan dolayı beslenme sıkıntısı oldu. Ufak ufak ve halkımızın getirdiği sütlerle arttırmaya başladık. Bir süre yoğun bakımda izlemde tutmamız gerekecek. Prematüre bebekler, normal bebeklere göre organ sistemleri henüz gelişmemiştir. O süreci tamamlaması gerekiyor” diye konuştu.



“Anne sütü için hastanemizin telefonları kilitlendi”

Anne sütü için onlarca kişinin müracaat ettiğine dikkat çeken Çizmeci, şöyle konuştu:
“Hastanemizin telefonu kilitlendi. Halkın vicdanı ve duyarlılığı çok güzel bir şey. Şu anda ihtiyaç fazlası var. Bir süre organ sistemleri olgunlaşmadan doğmadığı için enfeksiyona açıktır. Uygun zamanlarda saklanmamış sütler de gördük. Bir kavanoz içerisinde geldi. Tabi bunları bebeğe veremeyiz. 32-34 haftalık bebekler emme, yutma ve nefes almasını koordine edemez. O yüzden biz onlara hortum takarız. Beslenmeyi bu yollarla yaparlar. Küçük olması, annesinin yaşadığı travma bebeğe birebir sirayet etmiş. Mide bağırsak sistemi ciddi stres altındaydı. Ufak ufak o stres çözülüyor.”
Çizmeci, anne sütü için şehir dışından telefon aldıklarını, bebeğe sahip çıkmak isteyenlerin de olduğunu sözlerini ekledi. Ayrıca Çizmeci, Dilmeç bebeğin hastaneden ne zaman taburcu olacağı ilgili konuşmanın şu an için erken olduğunu söyledi.

"Anne sütü kampanyasının artık sonlandırılması gerekiyor"

Hastane Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Nuran Çelik ise “Bebeklerin çok hızlı şekilde emzirilmesini istiyoruz. Bu bebeğin annesinin sütüne ihtiyacımız vardı. Ama annesini kaybettiğimiz için elde ettiğimiz sütler daha farklı haftalarda, aylardaki bebeklerin sütleri olduğu için asıl ihtiyacı olan sütten çok halkımızın bağışı gibi oldu. Tabi ki de faydası vardır. Ama bebeğin asıl ihtiyacı olan annesinin sütüdür. Diğer tedavi protokollerine geçiliyor. Bebeğimizin mevcut olan sütlerden çok kendi haftasındaki annesinin sütüne ihtiyacı var. Bebeğimiz şu anda çok iyi. Bağışçı olan 1-2 kişiyle aile temasta. Ailelerin karşılıklı anlaşması durumunda süt annelik konusunda devamı gelir. Anne sütü kampanyanın artık sonlandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

OLAY

Merkez Yıldırım ilçesinde 11 Ekim'de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 8 aylık hamile Tuğba Dilmeç, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış, karnındaki bebek, kadın doğum, genel cerrahi ve beyin cerrahi uzmanlarının müdahalesi sonucu sağlıklı şekilde sezaryenle alınmıştı. Anne Tuğba Dilmeç ise hayatını kaybetmişti.

Önceden organ bağışı taahhüdünde bulunan kadının kalbi, karaciğeri, korneaları ve böbrekleri, 6 hastaya nakledilmek üzere alınmıştı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.