Hava Durumu

İşte CHP Bursa milletvekillerinin 1 yıllık karnesi!

7 Haziran seçimi öncesinde milletvekili adaylarını önseçimle belirleyen, aynı isimleri 1 Kasım'da da belirleyen CHP, oy düşüşüne rağmen Bursa'dan 5 vekil çıkarmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2016 06:57
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2016 06:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte CHP Bursa milletvekillerinin 1 yıllık karnesi!
Genellikle, örgütün çok da içinden gelmeyen adayların milletvekili seçildiği 1 yıl önceki seçimde TBMM'ye giren 2'si kadın 5 isim acaba nasıl bir izlenim bıraktılar?

Bursa Hakimiyet Genel Yayın Yönetmeni Okan Tuna bugünkü yazısında CHP Bursa milletvekillerinin bir yılllık performaslarını değerlendirdi.

İşte Tuna'nın o yazısı:

Üzerinde; çok tartışma yaratan 7 Haziran seçimlerine girilirken CHP Genel Merkezi “parti içi demokrasi” adına radikal bir karar almıştı.
Bu karara göre;
Aralarında Bursa’nın da bulunduğu pek çok ilde milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi kararlaştırıldı.
Hatırlanacaktır;
Bursa’da üyelerin oy kullanımıyla gerçekleştirilen bu parti içi seçimde ilk 5 sıra Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu’ndan oluştu.
Yine hatırlanacaktır;
O önseçimde pek çok önemli isim, listenin üst sıralarında kendisine yer bulamadığı gibi, çok sayıda önemli isim de hayal kırıklığına uğramıştı.
Ankara;
Söz konusu seçim sonuçlarını olduğu gibi uygulamaya soktu ve CHP 7 Haziran seçiminde Bursa’dan 5 milletvekili çıkardı.
Ne var ki;
Koalisyon hükümetinin kurulamaması sonrasında yeniden seçime gidildi.
CHP Genel Merkezi;
1 Kasım seçimi için de aynı listeyle yarışa girdi.
Parti;
Ülke genelinde yüzde 25.31 oranında oy aldı.
Bursa’da da yüzde 2’ye varan küçük bir düşüşle ortalamanın üzerinde yüzde 26.4’te kaldı.
Ve yine aynı sayıda milletvekili çıkardı CHP.
Peki acaba;
Aradan geçen yaklaşık 1 yıllık sürede CHP’nin Bursa milletvekilleri nasıl bir izlenim bıraktı, gelin birlikte bakalım.

Lale Karabıyık:

Akademisyenlikten istifa edip aday adayı olduğunda “partiye emeği olmadığı gerekçesiyle” şans tanınmayan bir isimdi. Ne var ki, adayların birbirini çizdirmesinden, en şanslı Karabıyık çıktı. Genel Başkan Yardımcılığı görevi de üstlenen Karabıyık’ın dezavantajı, örgütlere hakim olamaması ve söz geçirememesi. Herhangi bir kanun teklifi veya soru önergesi bulunmayan Karabıyık, buna karşın TBMM kürsüsünü en fazla kullanan isimlerden.

Ceyhun İrgil:

Sadece CHP’nin değil Bursa’nın en çalışkan parlamenteri. 1 yılda, kendi hazırladığı tam 15 kanun teklifi bulunan İrgil’in onlarca da yazılı soru önergesi var. Hekim olmasına karşın hukukçu gibi çalışan İrgil, atanamayan öğretmenler konusunda Türkiye’nin en fenomen milletvekili oldu. Cinsel istismar konusunda da kadınların güvencesi olan İrgil, Bursa’nın neredeyse tüm sorunlarına hakim bir görüntü veriyor.

Orhan Sarıbal:

Aslen SHP kökenli olan Sarıbal, partinin en “hırçın” vekili. Kendi hazırladığı kanun teklifleri ile çok sayıda soru önergesi bulunan Sarıbal, TBMM kürsüsünü de çok sık kullanıyor. Sarıbal’ın en büyük eleştiri alan yanı ise, toplum genel düşüncesinin aksine, HDP’ye olan hassasiyeti. Tüm toplumsal olaylarda yer alan Sarıbal, partinin “şahin” kanadında yer alıyor.

Erkan Aydın:

Eski DYP’li olmasına karşın CHP’de müthiş bir taban buldu. Osmangazi Belediye başkan adaylığında kendisini tanıtan Aydın, parti içi önseçimde de müthiş bir sürprizle yılların CHP’lilerini geride bıraktı ve 4. sıraya oturdu. Mütevazılığıyla sevilen bir isim olan Aydın, dağ bölgesinin temsilcisi olarak girdiği TBMM’de  etkin bir çalışma içinde olduğu izlenimi bıraktı.

Nurhayat Kayışoğlu:

TBMM kürsüsünü en çok kullanan, hukukçu olması nedeniyle çok sayıda kanun teklifi hazırlayıp, soru önergesi veren Kayışoğlu da, Orhan Sarıbal gibi partinin diğer “hırçın” parlamenteri olarak dikkat çekiyor. Toplumsal olaylarda sık görülen Kayışoğlu, sosyal medyayı çok etkin kullanıyor. Tartışmalı konularda zaman zaman ulusal kanallarda da yorum yapan Kayışoğlu, iktidar partisine karşı Bursa’da da aktif muhalefet yapan bir parlamenter olarak görülüyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.