Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı çayı, Bursa'da tüketenlerin içini ısıtıyor

Bursalı bir baharatçı tarafından zencefil, havlıcan, hibiskus, ıhlamur, karanfil, limon, portakal, tarçın, elma ve kekik gibi 22 çeşit baharattan hazırlanan, şeker yerine balla tatlandırılan Osmanlı çayı, Bursa ve İstanbul'da tüketenlerin içini ısıtıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2016 20:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2016 20:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Osmanlı çayı, Bursa'da tüketenlerin içini ısıtıyor
İçeriği ve karışım oranları sır gibi saklanan Osmanlı çayı, şifasıyla kış hastalıklarına karşı koruyucu olduğu gerekçesiyle özellikle soğuk havalarda sıklıkla tüketiliyor.

Demliğin içine yerleştirilen süzgece bir miktar konulduktan sonra sıcak suyla demlenen Osmanlı çayı, yaklaşık 5 dakika sonra içilmeye hazır hale geliyor. Vücutta rahatlatıcı bir etki bırakan, koyu pembe rengindeki bu çay, içeriğinde birçok vitamin ve minerali de barındırıyor.

\\\\\\\"\\\\\\\"

Osmanlı damak tadını yansıtan çayı hazırlayan baharatçı Faruk Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1975'te İstanbul'un Eminönü ilçesindeki Mısır Çarşısı'nda, dayısının dükkanında bu işe başladığını söyledi.

Yaklaşık 8 yıl çalıştığı çarşıda baharatçılıkla ilgili birçok şey öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini anlatan Boztepe, "Aslen Bursalıyım. İstanbul'dan 1983'te Bursa'ya geldim ve bir dükkan açtım. Bu zamana kadar da mesleğime devam ettim." diye konuştu.

\\\\\\\"\\\\\\\"

"BİR KEYİF ÇAYIDIR"

Boztepe, 5 yıl önce bir karışım hazırladığını, buna Osmanlı çayı ismini verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Osmanlı çayında, bildiğimiz kökler, meyve kuruları ve otlar var. 22 çeşitten oluşuyor. İçeriği tabii ki bizde saklı. Osmanlı çayı, C vitamini yüklüdür. Tansiyona da çok iyi gelir. Osmanlı zamanındaki gibi balla tatlandırılır. Bu yüzden de Osmanlı damak tadını andıran bir lezzeti vardır. Şeker hastaları, balsız şekilde de içebilir. Vücutta rahatlatıcı bir özelliği vardır. Akşam ailecek siyah çay yerine Osmanlı çayı demlenerek içilebilir. Bir keyif çayıdır. Aynı siyah çay gibi demleyip, servis edilir. Demleme süresi de siyah çayla aynıdır. Yapımı oldukça kolay. Zaten burada demlemeye hazır bir şekilde hazırlayıp satışa sunuyoruz."

Soğukların etkili olduğu bugünlerde Osmanlı çayının ilgi gördüğünü vurgulayan Boztepe, "Bursa ve İstanbul'daki kafelere gönderiyorum. Yurt dışından da çok müşterimiz var. Beğeniliyor ki isteniyor ben de gönderiyorum." dedi.

\\\\\\\"\\\\\\\"

BAL İLE SERVİS EDİLİYOR


Yaklaşık 600 yıllık tarihi hamamın restorasyonundan sonra hizmete açılan Ördekli Kültür Merkezi'nde görevli Ali Terzioğlu, merkeze gelenlere Osmanlı çayı seçeneği de sunduklarını söyledi.

Terzioğlu, şifa kaynağı içeceğin, zencefil, havlıcan, hibiskus, ıhlamur, karanfil, limon, portakal, tarçın, elma ve kekik gibi çeşitli meyve kurusu ve baharatlardan oluştuğunu belirterek, çayın kış aylarında ilgi gördüğünü ifade etti.

\\\\\\\"\\\\\\\"

Çayın şeker yerine, balla servis edildiğini aktaran Terzioğlu, "Bardağı siyah çay gibi biraz dem, biraz sıcak suyla dolduruyoruz. Tatlandırıcısı, bal. Damak zevkine göre kimi tatlı sever, kimi normal. Kimi de hiç bal kullanmadan içiyor. Buraya gelenler muhakkak Osmanlı şifa çayı içer. Özellikle bunu içmek için gelirler." diye konuştu.

\\\\\\\"\\\\\\\"

Fahriye Uludağ da Osmanlı çayını çok severek içtiğini ifade ederek, "Özellikle kış aylarında içimi ısıtıyor ve tadı çok güzel. Doğal bitkilerden yapılan bir çay. Özellikle bu soğuk havalarda sesimi boğazımı da yumuşatıyor. Çok severek ve beğenerek içiyorum." diye konuştu.

Reşat Ulu da çayın faydalarını içtikçe fark ettiğini ve tadının çok güzel olduğunu dile getirdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.