Hava Durumu

Polisten cemaate 'dolandırıcılık' uyarısı

Bursa’nın İnegöl İlçesinde Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekibi, cuma namazı öncesi, kendilerini 'polis' olarak tanıttıktan sonra vatandaşları dolandıranlara karşı cemaati bilgilendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Polisten cemaate 'dolandırıcılık' uyarısı
Son dönemde telefonda kendilerini 'polis' olarak tanıtarak vatandaşları arayan ve "FETÖ terör örgütüne kaydınız var, o kaydı silelim" yalanıyla dolandıranlara karşı İnegöl Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, Turgutalp Camiinde cuma namazı öncesinde cemaati uyardı.

Polis memuru Ahmet Talak, namaz öncesi cemaate dolandırıcılık konusunda bilgi verdi. Talak, dolandırılanlar arasında eğitimli kişilerin, hatta öğretmenlerin dahi bulunduğunu belirterek, "Bunların nedeni insanların polisle iletişim halinde olmayışı. Polisin işleyişini bilmeyenlerin sayısı yüksek. Örneğin, vatandaş cep telefonuna eşinin ismini 'Hatun' diye kaydetmiş. Dolandırıcılar bir yabancı program kullanarak kişinin eşinin numarasını kopyalıyor ve 'Hatun' ismiyle vatandaşı arıyorlar. Vatandaş telefonu açıyor ve bir erkek sesi geldiğini duyuyor. Telefondaki kişi kendisinin polis olduğunu söylüyor. İlk algı polislerin eşinin yanında olduğu algısını veriyorlar. Sonrasında telefona telsiz sesleri iletiliyor. Bu seslerden sonra ‘FETÖ terör örgütü ile bir bağlantınız görüldü, hesaplarınız inceleniyor’ şeklinde ifade kullanıyorlar. O sırada vatandaşın eşi paniğe kapılıyor. Tam bu sırada telefona sahte savcı geçiyor ve para talebinde bulunuyor. ‘Yatıracağınız para 3 gün içerisinde geri ödenecektir’ diyor. Bu şekilde İnegöl'de 70 kişi dolandırıldı" dedi.

SOSYAL MEDYADAN DOLANDIRICILIK

Talak, polis veya savcının kesinlikle vatandaştan para talebinde bulunmayacağının altını çizerken, "Bir polis memurunun Facebook hesabı çalınıyor. Polisin arkadaş listesindeki öğretmenle sohbet ediliyor. Öğretmenden yardım için para talebinde bulunuyor. O duruma inanan öğretmen, hesaba para aktarıyor. Onun için Facebook şifrelerinizi 8 karakterin üzerinde farklı farklı harfler ve sayılardan oluşturun" dedi.

'POLİSTEN KORKMAYIN' 

İnsanların polisi aramaktan korktuğunu söyleyen Talak, "İnsanlar polisi arama konusunda çekiniyorlar. ‘Ben deşifre olurum, karakola giderim, hakim, savcı karşısına çıkarım’ diyerek aramaktan çekinenler var. Bu çok yanlış bir algıdır. Emniyetin Yönetmeliğinin 37’inci maddesine göre 155´i arayanın adı, soyadı ve bilgilerinin gizli tutulması esastır. Kesinlikle deşifre edilmeyeceksiniz. Bu bilgilere ne savcı ne de polis ulaşabilir" ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.