Hava Durumu

45 ülkeden BM'ye Halep çağrısı

Halep'teki katliamların durdurulması için 45 ülkeden 223 sivil toplum kuruluşu (STK), BM Genel Kuruluna harekete geçme çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2016 08:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2016 08:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
45 ülkeden BM'ye Halep çağrısı
BM Güvenlik Konseyinin Rusya ve Çin'in veto tehdidi nedeniyle Suriye konusunda adım atamaması üzerine sivil toplum kuruluşları, 193 üyeli BM Genel Kurulundan Halep'teki "soykırım ve savaş suçlarının" engellenmesi için önlem almasını istedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, CARE International, PAX ve İnsan Hakları için Doktorlar gibi bazı STK temsilcileri BM'de basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda 223 örgüt adına yapılan ortak açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin 6 yıla yaklaşan ve 500 bin civarında kişinin hayatını kaybettiği Suriye krizini sonlandırmada başarılı olmadığı vurgulandı.
Suriye, Rusya ve müttefiklerinin 250 bin kişinin mahsur kaldığı Doğu Halep'i bombalamaya devam ettiği, silahlı grupların da Batı Halep'i bombaladığı kaydedilen açıklamada, sorumluların Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderilmesinin BMGK'de Rusya ve Çin tarafından engellendiği hatırlatıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Uluslararası barış ve güvenliği sağlama görevi bulunan BMGK, Suriyelilere karşı sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Biz 223 sivil toplum örgütü, BM Genel Kuruluna acil olarak toplanarak Halep başta olmak üzere Suriye'deki tüm hukuksuz saldırıların sonlandırılmasını temin etme ve engelsiz olarak tüm Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını sağlama çağrısı yapıyoruz. Üye ülkelerden aynı zamanda tüm taraflardan savaş suçu işleyenlerin uluslararası hukuk çerçevesinde hesap vermelerinin sağlanması için bir yol bulmalarını da talep ediyoruz."

KANADA, BM GENEL KURULUNA BAŞVURU YAPTI

Açıklamada, Kanada'nın 73 ülkeyle BM Genel Kurulunun acil toplanması için başvuru yaptığı da hatırlatılarak diğer ülkelerden de bu inisiyatifi destekleyerek tıkanıklığın aşılmasına katkı sağlamaları istendi.
BM Genel Kurulu geçen ay benzer bir talep üzerine gayriresmi toplanmıştı. Kanada toplantının bu kez resmi olmasını istedi.
BM Genel Kurulunda alınan kararların bağlayıcılığı bulunmuyor ancak uluslararası toplumun duruşunu göstermesi açıdan önem taşıyor.
Fransa ve İngiltere, salı günü insani yardım ulaşımı için Halep'te çatışmalara 10 gün ara verilmesini öngören BM Güvenlik Konseyi tasarısı hazırladıklarını ve en kısa sürede oylamaya sunmak istediklerini belirtmişlerdi.
Konsey'de veto yetkisi olan Rusya'nın bu tasarıya sıcak bakmadığını açıklaması üzerine söz konusu ülkeler henüz karar tasarısını resmi olarak BMGK'ye sunmadı.
Suriye'deki iç savaşın başından bu yana Rusya, Konsey'de 5 Suriye tasarısını, Çin ise 4 tasarıyı veto etti. Rusya son olarak ekim ayında Halep'e hava saldırılarının durdurulmasını isteyen BMGK tasarısını veto etmişti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.