Hava Durumu

Dabık operasyonu başladı!

TSK destekli Suriyeli muhaliflerin düzenlediği Dabık operasyonunun başladığını bildirdi. AA da muhalif birliklerin, Dabık'ın doğu tarafından operasyon başlattığını duyurdu. Ancak Türk askeri kaynakları, kara operasyonunun başladığı yönündeki haberleri yalanladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Dabık'a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2016 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2016 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dabık operasyonu başladı!
Fırat Kalkanı Harekâtı'na katılan bir Suriyeli muhalif komutan, Reuters'a yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın elindeki Dabık köyüne yönelik saldırının bu sabahbaşladığını söyledi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk tankları ve savaş uçaklarınca desteklenen muhaliflerin, Dabık'ın çevresine saldırdığını belirtti.

Gözlemevi, terör örgütü DEAŞ'ın, 1200 militanını Dabık'a konuşlandırdığını bildirmişti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Türk topçu birlikleri ve koalisyon hava kuvvetleri, Suriye'de Halep kentinin kuzeyinde yer alan Dabık köyüne saldırılar düzenledi.

AA'nın ÖSO'nun saha komutanlarından aldığı bilgiye göre, muhalif birlikler, Azez-Cerablus ilçeleri arasındaki hatta, Dabık'ın doğu tarafından başlattıkları operasyonla köydeki militanlara baskı uygulamaya başladı. Muhaliflere, Koalisyona ait savaş uçakları da zaman zaman destek veriyor. TSK'ya ait topçu birliklerinin de Türkiyetopraklarından yaptıkları atışlarla aynı bölgeyi vurduğu belirtildi.

TÜRK ASKERİ KAYNAKLAR YALANLADI

Reuters'a konuşan Türk askeri kaynakların açıklamaları ise muhalif komutanların sözleriyle çelişki gösterdi.
Operasyonun zaten başlamış olduğunu belirten bir askeri kaynak, "Dabık operasyonu 10 gün önce başladı. Bölgenin kontrolünün güneyden alınması için uğraşıyoruz. DEAŞ hedefleri Türk savaş uçakları ve topçu birliklerince vuruluyor" dedi.

ERDOĞAN: DABIK'A İLERLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün Fırat Kalkanı Harekatı hakkında yaptığı açıklamada, "Cerablus'a girdik, arkadan El Rai'ye girdik. Şimdi ilerliyoruz, nereye? Dabık'a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama ülkemizde 3 milyon mülteci var. Onlara yer hazırlayalım, onlar topraklarına dönsünler, onları güvenli şekilde orada yaşatalım, atacağımız adım bu" dedi.



TSK DEĞİL ÖSO GİRECEK 

Öte yandan “Fırat Kalkanı” operasyonunun ayrıntılarında TSK’nın Dabık ve El Bab kent merkezlerine girme planın olmadığı öğrenildi. Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, TSK unsurları önce Dabık ardından da El Bab için planlanan operasyonlarda, ÖSO güçlerine şimdi olduğu gibi arka planda kalarak destek verecek. TSK unsurlarının her iki yerleşim yerinin merkezine girme gibi bir planının olmadığı bildirildi. TSK unsurları bu kentleri çevreleyerek, merkezlere ÖSO güçlerinin girmesi için karada tank ve top atışları, havadan da savaş uçaklarıyla destek verecek.

KOALİSYON GÜÇLERİ DE DABIK'IN MERKEZİNİ VURDU

Bu arada TSK’dan yapılan açıklamaya göre, koalisyon güçleri uçakları, Dabık’ta tespit edilen DEAŞ unsurlarına yönelik bir hava harekatı sonucu bir el yapımı patlayıcıyı imha etti.

DEAŞ TAŞLIHÜYÜK’TE DİRENİYOR

TSK’dan Fırat Kalkanı ile ilgili yapılan açıklama, DEAŞ’ın Çobanbey’in (El Rai) doğusunda bulunan Türkmen nüfusun ağırlıklı olduğu Taşlıhüyük’te Türk savaş uçaklarının ÖSO’ya havadan destek sağlamasına rağmen ciddi direniş gösterdiğini ortaya koydu. DEAŞ bir süre önce Taşlıhüyük’ü ÖSO’dan geri almıştı. TSK açıklamasında, “Taşlıhüyük meskun mahallinin geri alınması maksadıyla başlatılan taarruzda, DEAŞ’ın güçlü direnişi nedeniyle ilerleme sağlanamamıştır” denildi. TSK bilgilendirmesine göre, 80 DEAŞ hedefi Fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlarla vurulurken, Türk jetleri Mirkane, Taşlıhüyük ve Tileli’de bulunan iki karargah binası, silah mevzi olarak kullanılan üç bina ve muhtelif korugan tipi hedefleri imha etti. Fırat Kalkanı’nın başladığı 24 Ağustos’tan bu yana ÖSO’nun kontrol sağladığı alan bin 110 kilometrekareyi buldu.

DEAŞ, DABIK'A BÜYÜK ÖNEM VERİYOR

Terör örgütü DEAŞ, Halep kentinin kuzeyindeki düzlük alanda bulunan Dabık'a büyük önem atfediyor. DEAŞ, Dabık'ın, kafirler ile inananlar arasında yaşanacak ve kıyametin habercisi olacak nihai bir savaşın yaşanacağı yer olduğuna inanıyor. Terör örgütü, internetteki İngilizce dergisini de "Dabiq" adıyla yayınlıyor.

"DABIK ÇÖKERSE, DEAŞ DA ÇÖKER"

Suriye Türkmen Meclisi’nin Dış İlişkilerden Sorumlu yetkilisi Abdurrahman Mustafa geçen hafta Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “DEAŞ, kendisi açısından kutsal yer olan Dabık’a büyük önem veriyor. Dabık düştüğünde örgüt psikolojik olarak da çökecek. Çünkü örgütün, ‘Dabık’ta kıyamet savaşı yaşanacak ve kâfirler diz çökecek. İstanbul’un gerçek fethi o zaman gerçekleşecek’ tezi ortadan kalkacak. Bu nedenle çok büyük direniş gösteriyorlar” demişti.

MERCİDABIK SAVAŞI'NIN YAPILDIĞI BÖLGE

Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlıların Memluk Devleti'ne karşı kazandığı Mercidabık Savaşı da bu bölgede yapılmıştı.​
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.