Hava Durumu

İşte Rusya'nın ilk yaptırım kararı

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov , Rusya’nın Türkiye’den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Bakan, yasağın enflasyonist baskı yaratmaması için bir kaç hafta ertelenebileceğini söyledi ve ek yaptırımların gerekirse devreye sokulacağını da ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2015 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2015 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İşte Rusya'nın ilk yaptırım kararı
Başbakan Yardımcısı, “Şu anda Türkiye’den sanayi ürünlerinin ithalatını yasaklamaktan kaçınıyoruz.  Enflasyonist baskıları hafifletmek için Türkiye’den gıda ithalatına sınırlamalar birkaç hafta ertelenecek” diye devam etti.

YAPTIRIMLAR GENİŞLETİLEBİLİR

Başbakan Yardımcısı, "Rusya gerekli olursa Türkiye'ye yaptırımları genişletebilir" dedi. Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 1 milyar 68 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü sattı.

MEDVEDEV: YAPTIRIMLAR GENİŞLEYEBİLİR

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, “Türkiye, Rusya ile ilişkiler konusunda çok tuhaf bir tavır takınıyor. Bu durumda artık yorum yapmak bile yersiz. Hazırlanan yaptırım paketine gelince. İleride bu paket devreye girdikten sonra genişletilmesi de söz konusu olabilir” dedi. 

100 MİLYON DOLARLIK MAL KAPIDA

“Rusya tüm kapıları kapatmış durumda, Türkiye’den yaş-sebze ürünlerinden herhangi bir ithalat yapmıyor” diyen Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada  “Gemi yolu ile giden, TIR’larla giden mallar şu anda Rusya’ya girmeyi bekliyor. 140 bin ton olarak hesapladığımız bu malın değeri takriben 100 milyon dolar. Bu mal en fazla 5 gün daha bekler. Ondan sonra mal bozulur. 300 firma şuan kapıların açılmasını bekliyor. Bu da aynı zamanda 100 binlerce kişinin geçim kaynağı anlamına geliyor. Rusya, bizden almazsa başka ülkelerden de tedarik edebilir ancak zorlanırlar. Hem kalite hem fiyat olarak bizim malımız Ruslar için avantajlı. Biz bu siyasi gerginliğin kısa süre içinde yumuşamasını umuyoruz” dedi.

"SÜPRRİZ DEĞİL"

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Soli Özel ise, "Beklenen bir şeydi. Daha önce de yasaklayacaklarını söylemişlerdi, sürpriz bir karar değil, beklenen bir şeydi" dedi.

RUSYA’NIN TEDBİR MADDELERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı altı tedbir maddesinde, yasaklardan bahsedilmişti. 

İşte o tedbir kararları:
1)Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken Rusya’ya bağlı olan firmaların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. 
5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
6) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılması emrediliyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.