Hava Durumu

Lozan'da tarihi Suriye zirvesi!

Masada ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, Rusya ve İran'ın olacağı buluşmada ateşkes ele alınacak. Ankara, koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşmayı teklif edecek.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2016 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2016 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Lozan'da tarihi Suriye zirvesi!
İsviçre'nin Lozan kentinde, Rusya, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Irak ve Katar'ın yanı sıra bazı bölge ülkelerini bir araya getirecek Suriye toplantısı ikili ön gürüşmelerle başladı.

LOZAN ANLAŞMASININ İMZALANDIĞI OTELDE YAPILIYOR

Dünya devleri ABD ve Rusya ile Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Katar'ın yer aldığı bölge ülkeleri, Suriye krizini görüşmek üzere Lozan'daki zirvede bir araya geliyor. Saat 16.00'da başlayan zirve, Türkiye'nin sınırlarının belirlendiği tarihi Lozan Antlaşması'nın imzalandığı otelde yapılıyor.

SİYASİ ÇÖZÜMÜN YENİDEN OLUŞTURULMASI İÇİN ÖN KOŞULLARIN OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR

Yaklaşık bir asır önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması'nın imzalandığı Beau-Rivage Palace Oteli'nde yapılan görüşmelerde, Suriye'de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ile krizin siyasi çözümünün yeniden başlatılması için ön koşulların oluşturulması hedefleniyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNEMLERİ

Basının yoğun ilgi gösterdiği ve geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantının yapılacağı otele, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geldi. Yerel saatle 15.00'de tüm tarafların katılacağı Suriyetoplantısının başlaması bekleniyor.

IRAK DA TOPLANTIDA YER ALACAK

Toplantıya davet edilen ilk 6 ülke arasında yer almamasına rağmen Musul'a yakın bir noktada bulunan Başika kampı nedeniyle Türkiye'nin sorun yaşadığı Irak da toplantıda yer alacak. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi de toplantının yapılacağı otele giriş yaptı.

ZARİF DE KATILIYOR

Toplantıya davet edilmesine rağmen son güne kadar katılacağını teyit etmeyen İran'da toplantıda yer alacak. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de otele geldi.

TÜRKİYE'NİN TEKLİFİ MASAYA GELECEK

Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun masada olacağı zirvede, Birleşmiş Milletler'i (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura temsil edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada Lozan'daki zirvede Türkiye'nin teklifinin masaya geleceğini söyledi. Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Ankara koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD'e ve diğer terör örgütlerine karşı mücadele etmeyi önerecek.

Kerry ile Lavrov'un Lozan'da ikili bir görüşme yapması durumunda ise ABD ve Rusya arasında askıya alınan Suriye  görüşmeleri de yeniden başlamış olacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.