Hava Durumu

Musul operasyonunda ilk gün tamamlandı

ABD ve Peşmerge güçlerinin öncülüğünde Irak'ın Musul şehrini DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun ilk gününde 9 köy DEAŞ'tan temizlendi. Türkiye'nin eğittiği askerler de operasyona katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2016 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2016 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Musul operasyonunda ilk gün tamamlandı
Irak'ın Musul şehrinin DEAŞ'tan kurtarılması için ABD ve Peşmerge güçleri öncülüğünde geniş çaplı operasyon başlatıldı. DEAŞ hedeflerine yönelik 3 koldan başlatılan operasyonlarda Türkiye'nin Başika Kampı'nda eğittiği 2 bin asker de katılıyor. Peşmerge güçleri 9 köyü DEAŞ'tan aldı.

Peşmerge'den yapılan açıklamada, Musul Operasyonu'nun ilk günü tamamlanırken, hedefi olan Musul çevresindeki köyler DEAŞ'tan temizlendi. En az 20 DEAŞ'lı öldürüldü, 4 Peşmerge öldü, 10 Peşmerge yaralandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Musul Koalisyonu, Musul operasyonunun haftalarca sürebileceğini açıkladı.

3 CEPHEDEN OPERASYON

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmerge'nin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'a yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 14-15 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri DEAŞ hedeflerini bombaladığı ve Peşmerge'ye hava desteği sağladığı belirtildi.

IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI: 2 KÖY DEAŞ'TAN GERİ ALINDI

Irak Savunma Bakanlığı, Musul'un güneyinde yer alan El Guvir bölgesinde iki köyün DEAŞ'ten geri alındığını duyurdu.
Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan bildiride, "9. zırhlı tümene bağlı 36. otomatik tugayı ile 35. zırhlı tugayı ile birlikte acil müdahale gücü kahramanları El Guvir cephesinde İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini geri aldıktan sonra Dizize köyünü kuşatmaya başladı" ifadesi yer aldı. 

PEŞMERGENİN BULUNDUĞU NOKTAYA DEAŞ'TAN BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA İNTİHAR SALDIRISI!

Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda Hazır Cephesi'ndeki Peşmerge birlikleri, DEAŞ mevzilerine operasyon düzenledi. Sıcak çatışmaların yaşandığı Tercille Köyünde DEAŞ militanları, Peşmergenin bulunduğu noktaya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi.

OPERASYONUN İLK HEDEFİ ORASIYDI

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü.

Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi.

SİYAH BULUTLARIN SEBEBİ

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ ASKERLER DE OPERASYONDA

Türkiye'nin Musul'un kuzeyindeki Başika Kampı'nda eğittiği 2 bin civarındaki asker de Musul operasyonuna katıldı.
Türkiye'nin Irak sınırında bulunan Şırnak'ın Silopi ilçesindeki sınır birliklerine dün gece saatlerinde Musul operasyonun başlamasıyla birlikte çok sayıda askeri araç sevkiyatı yapıldı.

İBADİ: DEAŞ YOK EDİLECEK

Musul'u kurtarma harekatını başlatan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul halkına hitap ederek DEAŞ'ın yok edileceğini söyledi.

Askeri üniforma giyen ve ortak operasyonlar komutanlığı binasında komutanların arasında oturan Irak Başbakanı Haydar İbadi, resmi devlet televizyonu El Irakiye'de yaptığı açıklamada "Ey aziz Irak halkı, ey sevgili Ninova oğulları, zafer çanları çalmaya başladı, Musul'u kurtarma operasyonu başladı, bugün bu kahramanca operasyonların başladığını duyuruyorum" şeklinde hitap etti.

"Sizi IŞİD teröründen kurtaracağız, inşallah yakında Musul topraklarında görüşeceğiz ve kurtuluşunuzun zaferini beraber kutlayacağız. Yeniden tüm dini ve etnik gruplar bir arada sevgi içinde, omuz omuza ve işbirliğiyle yaşamaya başlayalım" çağrısında bulunan Başbakan İbadi, "IŞİD'e işlediği suçların cezasını verelim ve bu güzel ilin yeniden yapılmasına başlayalım. Bu gözü dönmüş çetenin tahrip ettiklerini yeniden inşa ederek Musul ve çevresine istikrarı geri getireceğiz. Çok yakında aranızda olacağız ve Irak bayrağını Musul'un içinde, her köyünde ve köşesinde beraber dalgalandıracağız" dedi.

"SİZİ TERÖRDEN KURTARMAYA GELİYORUZ"

"Ne Musul'da, ne de Irak'ın başka bir yerinde IŞİD kalmayacaktır. Sizi IŞİD terörünün belasından kurtarmaya geldik" diyen İbadi, "Onların (DEAŞ'ın) daha önce Felluce, Ramadi, Tikrit, Beyci ve tüm Irak illerinde olduğu gibi Musul operasyonlarını engellemek girişimleri de başarısız oldu. Biz bugün size verdiğimiz sözümüzü tuttuk ve sizi terörden kurtarmaya geliyoruz. Operasyonları komuta eden kuvvetler şanlı Irak ordusu ile federal polis güçleri olacaktır. Musul'a ilk giriş yapan bu kuvvet olacaktır, başkası olmayacaktır. Onlar sizdendir, siz de onlardansınız. Sizi korumak ve kurtarmak istiyorlar. Ey kahraman Ninova halkı sizin kurtuluşunuz için emniyet güçleriyle işbirliği içinde olmaya davet ediyorum, Geyyara ve Şirgat halkını işbirliği sayesinde en az zayiat vererek kurtardık" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin DEAŞ'a karşı koalisyondaki temsilcisi McGurk, Musul operasyonuna katılan Irak güvenlik güçleri ve peşmergeye desteğini bildirirken, Dabık'ı IŞİD'den kurtaran ÖSO ve Türkiye'ye de teşekkür etti.

ABD'nin IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu gece Başbakan İbadi, IŞİD teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul'un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi" diyerek, Musul Harekatı'na olan desteğini bildirdi. McGurk ayrıca, "Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesinde bulundu.

McGurk, Suriye'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğiyle DEAŞ'a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Dabık'ı ele geçirmesinden de bahsetti. "Birden fazla cephede IŞİD'e karşı baskıyı artırıyoruz" yorumunu yapan McGurk, ABD Savunma Bakanlığı'nın bugün Dabık'la ilgili yayınladığı duyuruyu paylaştı.

"MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ DESTEĞİYLE…"

ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise, Suriyeli muhalif güçlerin Suriye'nin Dabık köyünü DEAŞ kontrolünden kurtarmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, harekata 'müttefikimiz Türkiye'nin güçlü desteğinin sağladığı katkıya' değinildi. "Bu olay, o barbar topluluğa (DEAŞ'a) karşı elde edilen en son askeri netice olmanın ötesinde, Dabık ayrıca IŞİD için simgesel bir öneme sahipti. O topluluk, Dabık'ta korkunç felaketlere neden olmuş, İngilizce yayınladıkları dergiye bu köyün adını vererek, sözde halifeliklerinin nihai zaferinin yerinin burası olacağını iddia etmişlerdi. Buranın kurtarılması için savaşan Suriyelilere ve operasyonu yakından koordine eden müttefikimiz Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" denildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.