Hava Durumu

Musul'da muhabir ölümden döndü

IŞİD'ten temizlenen köylerde peşmergenin ‘Ateş Birliği’ timinin mayın arama-temizleme çalışmaları sırasında iki mayının art arda patlaması sonucu bir peşmerge öldü, beş peşmerge yaralandı. Yaralanan peşmergeyi görüntülerken patlayan ikinci mayınla gazete muhabiri ve yanındakiler ölümden döndü.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 08:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Musul'da muhabir ölümden döndü
Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında DAEŞ’ten temizlenen köylerde Sait Çürükkaya’nın komuta ettiği “Ateş Birliği” timinin mayın arama ve temizleme çalışmalarını ilk kez yerinde görüntülendi. Arama sırasında iki mayının Art arda patlaması sonucu bir peşmerge yaşamını yitirdi, beş peşmerge yaralandı. Yaralanan peşmergeyi görüntülerken patlayan ikinci bomba ile gazete muhabiri ölümden döndü. 

Musul’u DAEŞ’ten almak için Irak ordusu ile peşmerge güçlerinin başlattığı operasyon kapsamında önceki gün Navaran bölgesinde üçüncü cephe açılmıştı. Navaran’dan sonra Banime köyünün DAEŞ’ten temizlenmesi sonrasında mayın arama birliği olan Ateş Birliği ile köye giriyoruz. Köye varmadan önce mayın ve bomba uzmanı Dr. Süleyman kod adlı Sait Çürükkaya ile Navaran köyünde buluştuk. Çürükkaya, DAEŞ’ten temizlenen 5 kilometrelik yol hattına döşenen mayın ve TNT gibi patlayıcıları da temizlediklerini belirterek, “Musul yolu mayınla doldurulmuş” diye konuştu.  

Patlayıcı konusunda ustalar

Kısa bilgilendirmeden sonra Banime köyüne doğru yola çıkıyoruz. Köye girdiğimizde büyük yıkıntı ile karşılaşıyoruz. Köyü terk eden DAEŞ grupları, ardında enkaz bırakmış. Çürükkaya, yoldan ayrılmamamız ve rastgele hareket etmememiz konusunda bizi uyardıktan sonra işe başlıyor. Yardımcıları ise gömülen ve tuzaklanan mayın ve bombaları bulmak için köyde arama çalışması yaparak ilerliyor. Bomba yapımında kullanılan varillerin bulunduğu bir depo tespit ediliyor, ardından duvar dibine ve araba lastiğine tuzaklanmış mayını etkisiz hale getiriyor. 

Bir evde yapılan aramada ise büyük tüplerden bombaya çevrilmiş çok sayıda el yapımı patlayıcı bulunuyor. Özel olarak yapılan patlayıcıların kimyasal silah olabileceğini ifade eden Çürükkaya, bu türden bomba ile ilk kez karşılaştığını açıklıyor. Mayın ve bomba tarlasına dönüştürülen Banime köyünün her köşesinden tuzaklanmış patlayıcılar toplanıyor. Peşmergeler patlayıcıları taşımakta zaman zaman zorlanıyor. 

Patlama sesi ve feryat!

Köyde mayın arama çalışmaları sürerken duvarlarda Sünni Araplardan oluşturulan ve Türkiye’nin eğittiği Haşdi Vatani grubunun duvar yazıları da dikkat çekiyor. Peşmergeler, DAEŞ köyü işgal etmeden önce bu grubun köyde faaliyet gösterdiğini belirtiyor. Köyün patlayıcılardan temizlenmesi çalışmasına DAEŞ’in işgal etmesi sonucu kaçmak zorunda kalan Kürt, Ezidi ve Hıristiyan peşmergeler de eşlik ediyor. 

Saatler 14.30’u gösterirken bir evde yapılan aramada patlama sesi ile irkiliyoruz. Patlamanın ardından toz bulutu oluştu ve ardından bir feryat sesi duyduk. Patlamanın olduğu yöne koşarken içeriden kafasını kefiyesi ile tutan bir peşmerge belirdi ve yüzü gözü kan içindeydi. Yaralı peşmerge, içeride arkadaşlarının patlamada öldüğünü haber veriyordu. Yaralıya ilk müdahale sonrası peşmerge grubu patlamanın olduğu eve girdi. Yarası ağır olan ve son nefesini veren peşmergenin Çürükkaya’nın kameramanı Abdulaziz Nacım olduğunu öğreniyoruz. Arkadaşlarının “ölme Aziz” feryatları eşliğinde Abdulaziz, bir battaniyeye sarılarak araca taşındı.  

İkinci patlama ve mucize

Aziz’i almak için manevra yapan bizi taşıyan askeri aracın asfalttan çıkarak toprak yola girmesi ile tuzaklanan bomba da patlıyor. Biz de yaralının araca bırakılmasını çekebilmek için araca 5 metre mesafede bekliyorduk. Kulakları sağır eden o patlama ile adeta havalandık. Toz, toprak, taş parçaları üstümüze yağdı. İkinci patlamada da yanımızda bulunan üç peşmergenin yaralandığını gözlemledik. 

Bu sırada ağır yaralı Aziz’i bırakmak zonunda kalan peşmergeler, toz bulutu altında ikinci patlamadaki yaralılara müdahale etmek zorunda kalıyor. Yaralıları araca güç bela taşıyan peşmergeler, daha sonra Aziz’i araca ulaştırmayı başardı. Araç yaralılarla birlikte son sürat köyden ayrılırken, bir süre sonra Aziz’in yaşamını yitirdiği haberi geldi.

Mayına basan aracın duvara yakın olması büyük bir faciayı da önlemiş oldu. Mayının patlaması daha çok duvarda ve yerde tahribat yaparken, küçük çaplı bir çukur oluşturdu. Aracın arka taraftaki tekerleğinin mayına basması bizi mutlak ölümden kurtardı. Aracın 5 metre uzağında olmamıza rağmen yara almadan kurtulmamız bir mucize ile açıklanabilir. (Milliyet)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.