Hava Durumu

'Putin Rus pilotların hayatıyla oynuyor'

13. Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Putin, NATO uyarılarını göz ardı etmelerini emrederek pilotların hayatlarıyla oynuyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2015 18:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2015 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Putin Rus pilotların hayatıyla oynuyor'
Rusya'daki yönetim karşıtlarından 13. Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, Putin yönetiminin Türkiye'den gıda ithalatını durdurması ve vize serbestisi uygulamasını sona erdirmesini, "Her zamanki gibi ortalama Ruslara en çok zarar veren şey Putin'in ekonomik kararları, düşmanlarının yaptıkları değil" ifadeleriyle yorumladı. Kasparov, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çok sert eleştiriler yöneltti.

Türkiye ve Mısır'ın Rus turistlerin gidebileceği yerler listesinden çıkarılmasını da eleştiren Kasparov, çoğu Rus için yabancı turizm piyasasının kapandığını kaydetti. Kasparov, Putin yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in sivilleri öldürmesine destek verdiğini ve DAEŞ'e dokunmadığını ifade etti. Kasparov, Rusya'nın bütün muhalif grupları yok etmeye çalıştığını yorumunda bulunarak, Moskova yönetiminin bu şekilde dünyayı Esed ve DAEŞ seçeneklerinden birini tercihe mahkum etmeyi amaçladığını ileri sürdü.

ABD'nin, Rus vatandaşı Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) eski Başkanı Kirsan İlyumzhinov hakkında, "Esed rejiminin DAEŞ'ten petrol almasına aracılık ettiği" gerekçesiyle aldığı yaptırım kararını hatırlatan Kasparov, sosyal medya hesabında şu ifadeleri kullandı: 

"Esed ve Putin'in Suriye'de DAEŞ ile karlı bir petrol ticareti yürüttükleri zaten kanıtlandı. Suriye ya da Rusya halkını önemsemiyorlar. Sadece parayı ve onu ellerinde tutabilecek gücü önemsiyorlar."

"Suriye'deki altyapıyı mahvediyor"

Kasparov, diğer bir paylaşımında ise "10 yıl önce, Putin rejimini anlamak için siyaset bilimi okumayın, Mario Puzo'yu okuyun demiştim. Mafya. Parayı takip edin" ifadelerini kullandı.
Putin'in, Rus ordusunun Kırım'da, Ukrayna'nın doğusunda ve Suriye'de ne yaptığına dair açık açık yalan söylediğini belirten Kasparov, "Şimdi doğru söylediğine niye inanmamız gerekiyor?" değerlendirmesinde bulundu.
Kasparov, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğunu ancak Putin'in bunu umursamadığını dile getirerek, "Başbakan olduğu dönemde kendi ülkesinde şehirleri bombalayan Putin'in, Suriyelileri yok etmekten çekinmeyeceği" ifadesini kullandı.
Rusya'nın bölgedeki hava saldırılarının sığınmacıların sayısını artırdığına dikkati çeken Kasparov, Rusya'nın Suriye'deki altyapıyı da yok ederek mültecilerin ülkelerine dönmelerini imkansız hale getirdiğini vurguladı. Kasparov, Putin'in bu şekilde Avrupa'daki sığınmacı karşıtı aşırı sağcı grupları da desteklediğini ileri sürdü.

"Putin, Rus askerlerin ölmesini umursamıyor"

Kasparov, sosyal medya hesabında, Putin ve komutanlarının sert görünmek ve NATO'nun kararlılığını test etmek için pilotlara "NATO uyarılarını göz ardı etmelerini emrederek pilotların hayatlarıyla oynadığını" öne sürdü.

Putin'in Rus askerlerinin ölmesini umursamadığını, hatta bunu Rusya'da propaganda aleti olarak kullandığını dile getiren Kasparov, sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesiyle Putin'in eline daha fazla Rus kanı bulaştığını yazdı.

Kasparov, Esed'in Suriye'de yaptığı toplu katliam sonucu artık neredeyse ortada Suriye diye bir şey kalmadığına işaret ederek, "Esed ve Putin'in birbirlerini hak ediyor ancak Suriye halkı onları hak etmiyor" ifadesini kullandı.

Paylaşımlarında Batı'yı ve ABD yönetimini Putin yönetiminin saldırganlığı karşısında yumuşak davranmakla suçlayan Kasparov, yakın zamanda yayımlanan "Winter is Coming" adlı kitabında Batı'nın ileri görüşsüz politikaları nedeniyle Putin'in güç kazandığını savunuyor. Kasparov kitabında, eski bir KGB yöneticisi Vladimir Putin'in 1999'da Rusya Devlet Başkanı olmasıyla Rusya'nın demokrasiden, diktatörlüğe kaydığını öne sürüyor. Batılı devletlerin ve ABD'nin Putin'i engellememesi nedeniyle, Putin'in sadece bir diktatör değil aynı zamanda uluslararası bir tehdit haline geldiğini iddia eden Kasparov, kitabında Batı'nın buna izin vermesinin bedelini şimdi ödediğini anlatıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.