Hava Durumu

'Rusya Kırım'daki işgalini hemen sonlandırmalıdır'

ABD'nin AGİT Daimi Temsilci Yardımcısı Byrnes, Rusya ve ayrılıkçıların Ukrayna'da provokasyonlara, Kırım'da da işgale son vermesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2015 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2015 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Rusya Kırım'daki işgalini hemen sonlandırmalıdır'
ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilci Yardımcısı Kate Byrnes, Rusya ve ayrılıkçıların Ukrayna'da provokasyonlara, Kırım'da da işgale son vermesini istedi.
Byrnes, ABD Viyana Büyükelçiliği internet sitesi tarfından paylaşılan ve 26 Kasım'da AGİT Daimi Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da uluslararası hukuku, AGİT'in ilke ve yükümlülüklerini çiğnediğini ifade etti. 

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği desteğin, bölgede şiddeti ve sivil kayıpları arttığını vurgulayan Byrnes, 12 saatlik süreçte Rus destekli ayrılıkçıların 30 adet provokatif saldırı gerçekleştiğini ve cephe gerisine çekilmesi beklenen ağır silahları kullanıldığını aktardı. Byrnes, ayrıca Rus-ayrılıkçı birleşik güçlerden 800 savaşçı, tank birliği ve 10 adet zırhlı personel taşıyıcının Horlivka'ya gönderildiğini belirtti.
AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu'nun Horlivka bölgesinde çok sayıda ateşkes ihlalleri, patlamalar, saldırılar ve silah sesleri rapor ettiğini kaydeden Byrnes, "Bu saldırılar ve asker yığmalar, ateşkesi ve Minsk anlaşmasını tehdit ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya ve ayrılıkçılar, provokasyonlara son vermeli"

Birleşik Rus-ayrılıkçı güçlerin, gözlemcilerin Donetsk ve Luhansk'a girmelerine engel olduğunu vurgulayan Byrnes, şunları belirtti:  "Rusya ve ayrılıkçılar, saldırıları durdurmalı ve provokasyonlara son vermelidir. Rusya, daha fazla askeri güç sevketmek, ağır silahlar yığmak ve saldırılar gerçekleştirmek yerine, bütün ağır silahları geri çekmeli, ateşkese yönelik verdiği sözleri tutmalı, personelini cephe hattının gerisine çekmeli ve Minsk anlaşmasına uymalıdır."
Ukrayna'da şiddetin Rusya ve ayrılıkçı güçler tarafından başlatıldığını anımsatan Byrnes, taraflar arasında güveni inşa etmek için Rusya'nın ilk adımı atmak zorunda olduğuna işaret etti. Çatışma bölgesindeki insani durumdan endişe ettiklerini belirten Byrnes, krizini önlemek için Rusya'yı hakerete geçmeye davet etti.

Rusya'nın, Ukrayna'nın halen parçası olan Kırım'ı işgal ettiğini hatırlatan Byrnes, "Rusya, Kırım'daki işgalini hemen sonlandırmalıdır" ifadelerine yer verdi.  

AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Luhansk ve Donetsk bölgelerinde çok sayıda ateşkes ihlali yaşandı. Bölgede insanların dolaşım özgürlüğünün kısıtlandığı ve yükümlülüklere aykırı olarak ağır silahların konuşlandırıldığı vurgulanan açıklamada, gözlemcilerin son bir hafta içerisinde 200'e yakın patlama kaydettiklerinin altı çizildi. 
Öte yandan Rusya'dan Ukrayna'ya insani yardım adı altında günlük onlarca aracın giriş çıkış yaptığı biliniyor. Gözlemcilerin denetleme yetki ve izni bulunmayan söz konusu araçlarda, ayrılıkçılara silah yardımı gönderildiği sanılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.