Hava Durumu

Sığınmacılar sınır dışı ediliyor

Bulgaristan Hükümeti, ülkedeki Afgan göçmenleri memleketine geri yollamaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2016 00:07
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2016 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sığınmacılar sınır dışı ediliyor
İstifa eden Başbakan Boyko Borisov’un himayesinde düzenlenen hükümet çalışma oturumunda, kimliği araştırılan Afganistan, Irak ve Pakistan kökenli göçmenlerin, kapalı kamplara yollanmalarına karar verildi.

Ülkenin güneydoğusundaki Harmanlı şehrindeki kapalı mülteci kamplarında geçen hafta çıkan ve emniyet güçlerince bastırılan Afgan ayaklanmasından sonra yetkililer, ilk aşamada 250 kişinin ülkelerine yollanmasına karar verdi.

50 Afgan'ın vatanlarına gönüllü döneceği, 200'ünün transferi için girişimlerin başlatıldığı bildirildi.

Yetkililer, Afganistan, Irak ve Pakistan’dan gelip herhangi bir gerekçesi olmaksızın ülkeye sığınanların, cezaevi tarzındaki kapalı kamplarda alıkonulacaklarını duyurdu.

Son ayaklanmada toplumsal huzuru bozan 300’ü aşkın Afgan'ın, Türkiye sınırına yakın kapalı tip kamplarında tutulmaları yönünde karar alındı.

Devlet Mülteciler Ajansı’nın (DAB) işlettiği, Harmanlı, Sofya ve Banya köyündeki açık tip kamplarında sadece savaştan kaçtıkları için sığınmacı olma hakkı olan Suriyeliler yerleştirilecek.

Hasköy Bölge Valisi Stanislav Deçev, gazetecilere yaptığı açıklamada, halkın tepkisi nedeniyle kentteki Afganların tahliye edilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Ayaklanmaya katılan Afganlar için Türkiye sınırına yakın Lyübimetz bölgesinde 50 konteynerden oluşan 400 kişilik yeni bir kapalı kamp kurulacak.

Öte yandan Hükümet Basın Merkezi, sınır dışı etmeye çalıştığı ilk 200 Afgan'ın ülkelerine yollanmasının hukuksal engellerce zorlaştırıldığını belirti. Bulgaristan ile geri kabul protokol zaptı imzalamayı reddeden Afganistan, ülkesine sadece pasaportu bulunan kişileri kabul ediyor. Bulgar makamları, evrakları bulunmayan Afganların, gerçek isim ve kökenlerini bildirmemeleri nedeniyle prosedürleri yavaşlatıyor.

Bulgaristan’ın yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı eski Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili İliyana Yotova da Bulgaristan’daki Afganların büyük bölümünün sığınma hakkına sahip olamayacağını, bu nedenle hızla sınır dışı etmeleri gerektiğini savunurken, Avrupa Birliği’nin yol ücretini karşıladığını anımsattı.

Yotova, “Kimliksiz olanlara geri dönmeleri için gerekli evrak hazırlanabilir ve Afganistan’a yollanma sorunu rahatlıkla çözülebilir.” ifadesini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.