Hava Durumu

Türkiye'ye şok! ABD tarafını seçti...

Washington, Irak ve Türkiye arasında devam eden Başika krizinde Irak Başbakanı İbadi'nin yanında yer aldı. Dışişleri Sözcüsü Kirby, "Irak'taki tüm uluslararası güçlerin burada hükümetin izni ve koordinasyonuyla, koalisyon çatısı altında bulunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2016 08:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 08:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'ye şok! ABD tarafını seçti...
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye ve Irak arasında bir süredir devam eden tartışmada Irak Başbakanı Haydar İbadi'ye destek verdi.

"Irak'taki tüm uluslararası güçlerin burada Irak hükümetinin izni ve koordinasyonuyla, koalisyon çatısı altında bulunması gerektiğine inanıyoruz" sözlerini sarfeden Kirby, Washington'ın pozisyonunu açıkladı.

İbadi Musul yakınlarıundaki Başika kampında bulun Türk askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemiş, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da buna yanıt olarak "Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız.

Önce haddini bil" demişti.

Kirby, yaptığı basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Son günlerde basında yer alan haberler Musul'u özgürleştirmek için yapılacak Irak operasyonunda uluslararası güçlerin rolüyle ilgili bazı spekülasyonlara yer verdi. Defalarca açıkladığımız gibi, ABD Irak'ın birliğini ve egemenliğini destekliyor. Bu maksatla, Irak'taki tüm uluslararası güçlerin burada Irak hükümetinin izni ve koordinasyonuyla, koalisyon çatısı altında bulunması gerektiğine inanıyoruz. IŞİD'in yenilmesi çabalarında bütünlüğü sağlamak ve Irak halkı için kalıcı güvenliği temin etmek için, tüm tarafların gelecek günlerde ve haftalarda yakın koordinasyon içinde olması zorunludur."

İbadi: Türk askerine Irak'ta yer yok

Pazar günü Musul'da bulunan Türk askeri ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İbadi, "Türk Askeri'nin Musul'da bulunmasına sıcak bakmıyoruz ve istemiyoruz. İmam Hüseyin'in makamından açıklıyorum. Türk hükümeti, askerini Irak toprakları içinde savaşa sürüklemesin. Türk askerinin bulunması, Irak'ın egemenliğine müdahaledir ve daha öncede dediğim gibi Türk askeri kendini Irak topraklarında piknikte sanmasın" demiş, konuşmasını şöyle sürdürmüştü:
"Irak'ta piknik yok IŞİD ile savaş var, biz Musul'u IŞİD'den geri aldığımızdan sonra onları misafir olarak davet edeceğiz ama şimdilik Türk askerine Irak'ta yer yok. Çünkü biz IŞİD ile savaşla meşgulüz ve Türk askerinin burada bulunması bize engel oluyor, Musul'un kurtarılması operasyonun içinde Türk askeri yoktur ve katılmasına izin vermeyeceğiz."

Erdoğan: Biz bildiğimizi okuyacağız

Salı günü İstanbul'da düzenlenen Avrasya İslam Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin Irak topraklarını terk etmesini isteyen Irak Başbakanı İbadi'yi sert sözlerle eleştirdi, "Irak’ın Başbakanı, istediğin kadar bağır, çağır. Biz bildiğimizi okuyacağız. Önce haddini bil" dedi. Erdoğan'ın, İbadi'ye yönelik sözleri şu şekilde:
"Şu anda Irak'ta, yakında da Musul'da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus'ta katıldıysak, nasıl Rai'de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak'ın Başbakanı. Önce haddini bil... Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için Sayın Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var, bunların hepsinin canlı kayıtları var ve bugün yarın bunların hepsi televizyonlarda yayınlanacak. Buna rağmen Başika üssüne girilmiştir, şimdi diyor ki; 'Buradan çekilin.' Türkiye Cumhuriyeti'nin ordusu sizlerden talimat alacak kadar kalitesini kaybetmiş değildir. Gereği neyse bunu biz gerektiği şekilde bugüne kadar nasıl yaptıysak yapmaya devam edeceğiz."

İbadi'den 15 Temmuz imâsı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının üstüne İbadi de Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişiminde halka yaptığı görüntülü çağrıyı imâ ederek cevap verdi. İbadi, "Biz senin düşmanın değiliz ve topraklarımızın kendi adamlarımızın kararlılığıyla kurtaracağız, video çağrısıyla değil" dedi.

İbadi'nin sözcüsü Saad Hadidi de açıklama yaptı ve Erdoğan'ın ateşe benzin döktüğünü iddia etti. Sözcü "Türkiye’den gelen açıklamalar, hukuk ve güvenlik meselesini kişisel probleme dönüştürdüğünü gösteriyor.. Anlaşılan Türkiye, Irak'la sorunun çözme konusunda ciddi değil" dedi. Kaynak: Al Jazeera Türk
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.