Hava Durumu

2017'den sonra emekli olacaklara kötü haber!

Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması’na göre, Türkiye’nin tasarruf açığı 125 milyar Euro’ya dayandı. 2017 ile 2057 yılları arasında emekli olacakların hayat standartlarını sürdürebilmesi için yıllık 3.200 Euro, aylık da 266 Euro tasarruf etmesi gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2016 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
2017'den sonra emekli olacaklara kötü haber!
Türkiye’nin tasarruf açığını kapatması için yıllık 125,5 milyar Euro, kişi başına da 3 bin 200 Euro tasarruf etmesi gerekiyor. Bu tasarrufa ulaşmanın tek yolu da kişilerin aylık 266 Euro tasarruf etmesi. Türkiye’nin de dâhil olduğu Avrupa çapındaki Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması’nın sonuçları açıklandı.

Buna göre; Türkiye’de 2017 ile 2057 yılları arasında emekli olacak nüfusun var olan hayat standartlarını emeklilik döneminde de devam ettirebilmesi için yıllık 3.200 Euro (11 bin 62 TL), aylık da 266 Euro (919,5 TL) tasarruf etmesi gerekiyor. Bu rakam kişilerin yaşına göre değişiyor. Örneğin, 60 yaşında bir kişi için yıllık tasarruf etmesi gereken tutar 8 bin Euro’ya çıkıyor. 20 yaşında birinin ise yıllık bin Euro tasarruf etmesi yeterli. 

EMEKLİDE MAAŞ ENDİŞESİ

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye’de çalışanlar, emekliliklerine ilişkin endişe duyuyor. Her 10 kişiden 3’ü geleceği için para biriktirmektense, günü yaşamayı tercih ediyor. Türkiye, emeklilik dönemiyle ilgili en çok endişe duyan ülkeler arasında yer alıyor. Türk vatandaşlarının yarıdan fazlası emekli maaşının mevcut yaşam standartlarını devam ettirmeye yeterli olmayacağını ve halkın yarısı emekli olduktan sonra da çalışmayı devam etmeyi düşünüyor.

DÜŞÜK İSTİHDAM

Tasarruf açığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında ise düşük istihdam oranı geliyor. Hem Avrupa Birliği’nde, Hem de Türkiye’de 15-64 yaş arasındaki bireylerin çalışma oranlarının incelendiği araştırmada; bu yaş gurubundaki AB nüfusunun yüzde 66’sı, Türkiye nüfusunun ise yüzde 50’si istihdam ediliyor. Bu oran erkekler bazında bakıldığında AB’de yüzde 71, Türkiye’de ise yüzde 70. Konu kadınlara gelince aradaki fark açılıyor. AB’deki kadınların yüzde 60’ı, Türkiye’deki kadınların ise sadece yüzde 30’u istihdam ediliyor.

BES AÇIĞI AZALTACAK

AvivaSA CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, kişilerin, gayrimenkul alımı ve benzeri yatırımlar gibi çabalarının tasarruf açığını kapamada yeterli olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Tek başına hiçbir alternatifin, sorunu çözmeye gücünün yetmeyeceğini gösteriyor. Emeklilik yaşını 5-10 yaş artırmak gibi radikal kararlar bile açığı; sırasıyla yüzde 25 ya da 50 kadar düşürebiliyor. Emeklilik maaşını yüzde 10 artırmak tasarruf açığında sadece yüzde 25’lik bir düşüşe neden oluyor ki, bunun da günümüzün ekonomisinde uygulanabilmesi kolay görünmüyor. Alınabilecek önlemler içerisinde, bireysel emeklilik tasarrufunun artırılması en uygun çözüm olarak görünüyor. Yeni yılda başlayacak otomatik katılım, bu konuda atılmış önemli bir adım. Otomatik katılımı, geniş kitlelerin kolay bir biçimde BES’e dâhil olmalarını ve ülkemizde tasarruf açığının azaltılmasını sağlayacak önemli bir uygulama olarak değerlendiriyoruz. İngiltere’nin otomatik katılımı kullanması sonucunda 6,5 milyon kişi daha emeklilik dönemi için birikim yapmaya başladı ve 2010’dan bu yana İngiltere’de açığın düşmesine katkı sağladı.”
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.