Hava Durumu

Benzin tüketimi nasıl azaltılır? İşte püf noktaları

Benzin tüketimi araç sahipleri için en önemli gider kalemi olarak göze çarpıyor. Araç sahipleri ise benzin tüketimini azaltmanın yollarını arıyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2016 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Benzin tüketimi nasıl azaltılır? İşte püf noktaları
Benzinin 5 lira sınırına dayanması, motorinin benzini aratmayan fiyatı ve LPG'ye yapılan 30 kuruşluk zam karşısında tüketiciler adeta çaresiz kaldı. Bir kısım tüketiciler çözümü daha az otomobil kullanmakta bulsa da, yokuş aşağı inişlerde vitesi boşa alanlar gibi tehlikeli ve yanlış bilinen yöntemlere yönelenler de yok değil.

Sürücüler, araçlarını biraz daha dikkatli ve doğru şekilde kullanarak yüzde 30'a kadar tasarrufyapma şansına sahip. Birkaç noktada dikkatli davranarak otomobil kullanma maliyetini aşığı çekmek mümkün. Bugün Gazetesi 9 başlık altında yakıt tüketimini yüzde 30'a indirmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

İşte o maddeler;

SÜRÜCÜLERE PRATİK ÖNERİLER

Ucuz an­cak ka­li­te­siz ya­kıt sa­tı­lan is­tas­yon­la­rı ter­cih et­mek, kı­sa sü­re­li ta­sar­ruf sağ­lar. Fa­kat düz­gün ça­lı­şa­bil­me­si için mo­to­run içi­nin te­miz ol­ma­sı ge­re­ki­yor. De­po ka­pa­ğı­nın tam ka­pan­dı­ğın­dan emin olun.

Temiz tutun

Eski ve kirli yağ filtreleri motor verimliliğini düşürür ve yıpratır. Tıkanmış hava filtreleri, kurumlanmış bujiler tüketimi artırır.
Araç dururken de yakıt tüketir
Araçlar kırmızı ışıkta dururken de yakıt tüketir. Durur pozisyonda tüketim saatte 1.5 litre kadardır. Beklerken motoru kapatmak ve hareket için hazır olduğunuzda tekrar çalıştırmak arabayı hareketsiz durumda çalıştırmaktan daha az yakıt harcar.

Ani fren yapmayın hızlı kalkmayın

Yavaş yavaş hızlanarak ve mümkün olduğu kadar yumuşak vites geçişleriyle yakıt tasarrufu sağlanabilir. Hızlı manevralar ve ani frenlemeler yapmak gibi agresif sürüş tarzı yumuşak bir sürüşten yüzde 20 daha fazla yakıt tüketimle sonuçlanabilir. Virajlara olması gere- kenden yavaş girmek, viraj çıkışında daha fazla hızlanmayı gerektirir ve bu da tüketimi artırır.

Devir bandıyla barışık olun

Hız ka­dar mo­to­run da­ki­ka­da yap­tı­ğı de­vir sa­yı­sı da önem­li. Ta­sar­ruf için ben­zin­li araç­lar­da 3 bin, di­zel­ler­dey­se 2 bin dev­ri geç­me­den vi­tes yük­selt­mek ge­re­kir. 2 bin de­vir ye­ri­ne 3 bin de­vir­le yol al­mak tü­ke­ti­mi yüz­de 30'a ka­dar ar­tı­ra­bi­lir. Araç­lar­da yük­sek vi­tes ve dü­şük de­vir­le, sa­bit hız­la yol al­mak en ide­al kul­la­nım şek­li.

Hızınızı sınırlayın

Ta­sar­ru­fun en ko­lay yön­te­mi hı­zı azalt­mak. Hız art­tık­ça ya­kıt tü­ke­ti­mi ar­tar. 90 km/s ile sı­nır­lı yol­da 120 km/s yap­mak yüz­de 50'ye va­ran oran­da tü­ke­ti­mi ar­tı­rır. Yük­sek hız gi­bi çok dü­şük hız­da sey­ret­mek de 100 ki­lo­met­re­de faz­la­dan 1 lit­re tü­ket­me­ni­ze ne­den ola­bi­lir. O se­bep­le 80-90 km hı­zı ko­ru­mak önem­li.

Gereksiz yüklerden kurtulun

Araç ne kadar ağır olursa hareket etmek için o kadar fazla enerji gerekir. Her ekstra 50 kilogram yük için yakıt tüketiminiz yaklaşık yüzde 1 artar. Aracınızdan gereksiz eşyaları çıkarın. Otomobilin üze- rine monte edilmiş port bagaj, tüketimi 100 kilometrede yaklaşık 1 litre artırır.

Hava basıncı önemli

Yetersiz hava basıncıyla şişirilmiş lastikler, yuvarlanmak için daha fazla enerji gerektirir. Janta gevşek bir şekilde monte edilen lastikler zaman içinde hava basıncı kaybı gösterir. Lastiklerin doğru bir şekilde şişirilmesiyle yüzde 5'e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Servise düzenli gidin

Klima, otomobilin motoru için yakıt kullanan ekstra bir yüktür. Klima kullanılmaması yüzde 3'e kadar yakıt tasarrufu sağlar. Aracınızın maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için düzenli servislerle bakımını yaptırın.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.