Hava Durumu

Davutoğlu konuştu dolar yönünü aşağı çevirdi

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından dolar yönünü aşağı çevirdi ve 2,90 seviyesinde işlem görmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Davutoğlu konuştu dolar yönünü aşağı çevirdi
Geçen hafta dolardaki küresel zayıf seyre paralel altı ayın en düşük seviyeleri olan 2.80'in altında işlem gören  dolar/TL dün güne 2.85'in hemen üzerinde başladıktan sonra Erdoğan- Davutoğlu görüşmesi öncesinde 2.8850 civarında işlem görüyordu.

Kur dün gece illikit piyasada 2.9765 seviyesini test ettikten sonra bu sabah 07.50'de 2.9383/2.9410 seviyesinde işlem gördü.

KAYIP YÜZDE 6'YI AŞTI

TL'nin böylece dolar karşısında geçen haftadan beri değer kaybı yüzde 6'yı da aşmış oldu.

Erdoğan ve Davutoğlu'nun dün akşamki görüşmesinin ardından Reuters'a bilgi veren AKP'li üst düzey yetkililer, AKP'de önümüzdeki haftalarda olağanüstü kongreye gidileceğini ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkan adayı olmasının beklenmediğini söyledi.

 Erdoğan ile Davutoğlu'nun dün akşam yaptıkları görüşme piyasalar tarafından yakından takip edilmişti.
AKP'de aylık olarak yapılan ve kongreden sonra partinin en üst karar alma organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) geçen hafta Cuma günü yaptığı toplantıda, partideki atama/görevden alma yetkisini Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'ndan alarak tekrar MKYK'ya verdi.

ASH: PİYASA İÇİN NEGATİF BİR ALGI

Türkiye'yi de yakından izleyen Nomura Bank Gelişen Ülkeler Araştırma Başkanı Tim Ash, karar sonrası geçtiği notta şöyle dedi:

"Ben Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinin iyi gitmediğini düşünüyorum. Bu aşamada Davutoğlu'nun görevden ayrılmasının piyasa açısından negatif algılanacağı kanısındayım. Türk Lirası gelişen ülke para birimleri karşısında bu habere kadar oldukça pozitif ayrılmıştı ama şimdi oldukça aşağı yönlü bir baskı altında, 2,97 seviyesini bile gördü, bugün güne 2,80 seviyesinin altında başlamıştı."

'ZOR BİR DÖNEME DENK GELDİK'

Bloomberg HT canlı yayınına katılan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise, "Bu gelişmeler çok kötü bir zamana denk geldi. Döviz piyasasında oynaklık oranları son bir buçuk senenin son bir buçuk yılın en düşük seviyelerine gerilemişti. Biz de bu durumdan faydalanan ülkeler arasında yer aldık. Son dönemde 2.97'den başlayan dolar 2,80 seviyesinin bile altına inmişti. Zor bir döneme denk geldik. 2,5 gün içinde Türk Lirası yüzde 5 değer kaybetti dolar karşısında. Dolar TL'de 2,89 çok önemli bir direnç seviyesi. Yarın bu dolar/Tl hareketini gören bir büyük fon bu hareketi görürse, nasıl hareket eder onu düşünmemiz lazım" dedi.

TAHVİL GETİRİLERİ DE SERT YÜKSELDİ

Tahvil getirilerinin son bir kaç aylık dönemde yüzde 11'li seviyelerden tek haneye gerilemesinin ardından kar realizasyonlarının da etkisiyle getirilerde yükselişin devam etmesi bekleniyor.

Tahvil-bono piyasasında 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.45 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.51 oldu. 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.51 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.63 oldu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.