Hava Durumu

Dolar'da Yellen rekoru

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in aralık ayında faiz artışına işaret eden konuşması, gün boyu sakin seyreden piyasaları akşam saatlerinde hareketlendirdi. Dolar 3.37 lirayı aştı ve yine rekor kırdı.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 06:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 06:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar'da Yellen rekoru
Amerikan Merkez Bankası (FED) Mayıs 2013’ten beri tüm dünya piyasalarını hop oturtup hop kaldırıyor. Türkiye piyasaları da, tıpkı global piyasalar gibi değer kazancını ve kaybını FED’in “faiz artırdı, artıracak, artırma arifesinde” imalarını barındıran açıklamalarına göre şekilleniyor. İlk kez Mayıs 2013’te FED, artık faiz artırma sürecine girdiğini açıkladı ve dolar Türk Lirası karşısında 2 lira sınırına geldi. Dün ise FED Başkanı Janet Yellen, ABD senatosundaki konuşmasında aralık ayında faiz artırma ihtimalinin çok güçlü olduğu sinyalini verdi ve dolar 3.3530 liraya çıktı. Türkiye piyasaları kapandığında uluslararası işlemlerde ise dolar 3.3757 liraya fırladı. Gün içinde dolar 3.31-3.32 lira seviyelerinde hareket ediyordu. Yellen’in konuşmaları 2017 yılı için de beklenilenden daha fazla faiz artışı olabilecek şeklinde yorumlandı. Bu da dolar yükselişini hızlandırdı. Bankalararası piyasada son işlemler 3.3499 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 3.3440 liradan tamamladı.

Yellen konuşmasında, “Göreceli yakın bir tarihte faiz artırımı uygun olabilir ve faiz artırım ihtimali kuvvetlendi” diyerek aralık ayına en önemli sinyali verdi. Ve her ne kadar aralık ayında yüzde 94 ihtimalle faiz artırımı bekleyen piyasalar karıştı, dolar Euro, yen, sterlin dahil tüm para birimlerine karşı değer kazandı. Ayrıca Yellen, ileriye dönük kademeli faiz artırımı politikalarının da devam edeceğini söyleyerek, ekonomik verilerin iyi gelmesi durumunda faiz artırımlarının beklenenden erkene çekilebileceğini belirtti.

KUVVETLİ DOLAR SÜRECEK

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Yellen’in sunumunun FED’in faiz artırım projeksiyonlarından geri adım atmadığını gösterdiğini vurgulayarak, “Enflasyonun genel trendi son birkaç veride nispeten iyiye döndü. Bir diğer unsur; Yellen’in belirttiği faizlerin uzun süre düşük tutulmasının riskleri. Anlaşılan faizlerin uzun süre düşük kalmasının bir varlık balonu oluşturacağı endişeleri var. Bu noktada dolar kuvvetli kalmaya devam edecektir. Gün boyunca yatay seyreden ABD 10 yıllık faizleri Yellen ve enflasyon verileri sonrasında yükselişe geçti. ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 2.20-2.50 yükselişinin sürmesi ile biz doların 3.40 liranın üzerine çıkacağı düşüncesindeyiz” dedi.

Yellen görev süresi dolana kadar görevinin başında olduğunu da belirterek istifa söylentilerine yanıt verdi. Trump’la başlaması beklenen mali genişleme ihtimali ve değişecek ekonomik görünümün enflasyonist sonuçları olacağının farkında olduklarını söyleyen Yellen’e Trump’ın gevşetmeyi planladığı regülasyonların bankalar için önemli olduğunu vurguladı. Yellen bunların gevşetilmesine karşı olduğuna da dikkat çekti.

3.35 LİRA KRİTİK SEVİYE

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolarda teknik olarak 3.35 lira hedefleri olduğunu hatırlatarak, “3.35 lira kritik bir seviye. Teknik olarak 3.35 liranın üzerine yerleşme başlarsa önce 3.40 liralar ardından 3.50-3.60 lira bandı var. Normalleşme içinse kesinlikle 3.30 -3.28 lira seviyelerinin altına inilmeli. Kalıcılık halinde 3.20-3.25 lira seviyelerine dönmek mümkün olabilir. Doların güçlü seyri devam ediyor. Sadece bize karşı değil Euro, yen gibi gelişmiş ülke para birimlerine karşı da değerleniyor. Global dolarizasyonun durması için FED algısının normalleşmesi, Trump’ın ne yapacağını görmemiz gerekiyor. Merkez Bankamız takip ediyor, henüz yan önlemlerle piyasayı gözlüyor. Ancak banttan çıkmaya başlarsa mutlaka Merkez Bankası proaktif davranacak ve müdahale edecektir” dedi. 

MERKEZ’DEN HAMLE

Merkez Bankası, dün sabah saatlerinde rezerv opsiyon katsayılarında değişiklik yaparak, 700 milyon dolarlık ilave likidite sağladı. Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruda, finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapıldığı kaydedildi. Duyuruda, “Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkanına ilişkin katsayılar ilk dilim için sabit tutulmuş, ikinci dilimde 0.1 puan, diğer dilimlerde 0.2 puan olacak  şekilde azaltılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 700 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır” denildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.