Hava Durumu

Dolardan yeni rekor

Dolar/TL, 3.4208 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, saat 11.12 itibari ile 3.4180 seviyesinden işlem gördü. Piyasalar PPK (Para Politikası Kurulu) kararını takip ediyor. Dolar, saat 12:15 sıralarında ise 3:40 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolardan yeni rekor
Dolar/TL, yeni rekorunu kırdı. Kur, zirvesini 3.4208 seviyesine taşıdı. Dolar, saat 11.12 itibari ile bankalararası piyasada 3.4180 seviyesinden işlem gördü. ABD'deki tatil nedeniyle hacimlerin düşmesi beklenen piyasalarda bugün Merkez Bankası'nın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantısı ana gündemi oluşturuyor.

Diğer taraftan güvenlik endişeleri de artıyor.

TSK Fırat Kalkanı operasyonunda sabaha karşı Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında üç askerin hayatını kaybettiğini, biri ağır 10 askerin yaralandığını duyurdu.

Merkez Bankası PPK kararını saat 14.00'de açıklayacak.

Dolar/TL, Erdoğan'ın açıklamalarının da etkisiyle dün 3.4170'li seviyelere yükseldikten sonra güne 3.40 seviyesinden başlamıştı.

S&P'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P kıdemli direktörü Frank Gill Dubai'deki konuşmasında, "TCMB bir noktada faizleri artırmak zorunda kalabilir. Türkiye'de Merkez Bankası "yoğun siyasi baskı altında" ifadelerini kullandı.
Gill, Türkiye'nin "Trumpflasyon"un yarattığı riskte ön sıradaki ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

EKONOMİ ZİRVESİ YAPILDI

Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun yıllardır kavgasını verdiği faiz konusunda bir artışa gidip gitmeme kararından hemen önce ise Cumhurbaşkanlığı'nda dün akşam bir ekonomi zirvesi yapıldı.
Zirve ardından resmi bir açıklama yapılmazken Sabah gazetesinde yer alan haberde toplantıda kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapıldığı belirtildi.

Haberde ayrıca toplantıda, kamunun döviz borcunu çevirmede bir sorun yaşamadığı, hanehalkı ve KOBİ'lerin de döviz kaynaklı riskleri bulunmadığını da belirtilirken batı ülkelerinin kendi krizlerini gelişmekte olan piyasalara yıkmaya çalıştığı vurgusu da yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN FAİZ ELEŞTİRİSİ

Düşük faiz istekliliği konusunda net tavırları, açıklamaları ve zaman zaman sert eleştirileriyle bilinen Erdoğan zirve öncesinde de faiz konusunda benzer yorumlarını yineledi.

Halen dünyanın en yüksek reel faizini ödeyen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve bundan kurtulmak istediğini belirten Erdoğan, son 14 yıllık iktidarı ile ilgili yaptığı ve özeleştiri olarak nitelendirdiği açıklamalarında şöyle dedi:
"14 yılda birkaç konuda arzu ettiğim mesafeyi kaydedemedim... Bunların en başında reel faizlerin düşürülememesi yer alıyor. Yıllardır bu konuda TCMB eleştirmek zorunda kaldım hâlâ da eleştiriyorum. TCMB bağımsız olsun ama ben siyasetçiyim böyle bir şey yapılıyorsa ben de eleştirimi yapacağım... Yüksek reel faiz yolu ile ülke kaynaklarının heba edilmesine rıza gösteremem."

MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette göre TSİ 08.30 itibarıyla 20 katılımcının 12'si yüzde 7.50 seviyesindeki politika faizinin yüzde 7.75'e yükseltilmesi bekleniyor. Katılımcılar faiz koridorunun alt ve üst bantlarında ise bir değişim beklemiyor.
Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, olası artış politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükselttiği 2014 yılı Ocak ayı olağanüstü PPK toplantısından itibaren yapılan ilk artış olma ihtimali taşıyor.
Ancak bankacılar Erdoğan'ın açıklamaları ardından bu ihtimalin zayıfladığına da dikkat çekiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD piyasaların tatil olması nedeniyle bugün hacimler azalacaktır. Erdoğan'ın dünkü açıklamaları sonrası ise bir faiz artışı ihtimali zayıflayacaktır. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası TCMB atacağı faiz adımını iki kez düşünmek zorunda kalacaktır" dedi.

Bankacılar TCMB'nin bugün faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi halinde TL'de satış baskısının hız kazanacağını, Reuters anketindeki genel beklenti olan 25 baz puanlık sadeleşmenin tamammanması adına yapılacak teknik artışın önce pozitif etki yaratacağını ancak ilerleyen günlerdeki değer kayıplarını önleyemediğini belirtiliyor. Piyasada ihtimal verilmeyen 50 baz puan veya üzerinde artışların ise TL'deki negatif ayrışma eğiliminin ortadan kaldırabilecek bir değişim getireceği öngörülüyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.20 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.38 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.59 seviyesinden gerçekleşti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.