Hava Durumu

Marmarabirlik Başkanı Asa açıkladı! Zeytine zam...

"Gemlik" tipinin yetiştirildiği Güney Marmara'da kışın don, ilkbaharda çiçeklenme döneminde aşırı yağış, yaz ve sonbaharda kuraklık ile zeytin sineği zararlısı yüzünden rekoltede yaklaşık yüzde 50 kayıp öngörülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2016 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2016 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Marmarabirlik Başkanı Asa açıkladı! Zeytine zam...
Dünyanın en kaliteli sofralık zeytini  kabul edilen "Gemlik" tipinin yetiştirildiği Güney Marmara'da, kışın don,  ilkbaharda çiçeklenme döneminde aşırı yağış, yaz ve sonbaharda kuraklık ile  zeytin sineği zararlısı yüzünden rekoltenin yaklaşık yüzde 50 kayıp öngörüsüyle  70-80 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik)  Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UZZK'nın,  sezon başında sofralık zeytinde Türkiye geneli için 432 bin ton, "Gemlik" tipi  zeytinin yetiştirildiği Güney Marmara için de yaklaşık 140 bin ton rekolte  tahmininde bulunduğunu hatırlattı.

Asa, buna karşılık piyasaların göremediği bazı gerçeklerin, saha  taramaları ve hasat döneminde bütün çıplaklığıyla ortaya çıktığını vurgulayarak,  "Yaptığımız araştırmalar neticesinde bu ürünün olmadığını tespit ettik.  Dolayısıyla dalındaki ürünün, kalite ve kalibre anlamında iyi şartlarda  olmadığını hasatta gördük. Bölgede 70-80 bin ton civarında tahmini rekolte  olabileceğini öngördük." diye konuştu.

REKOLTEYE KURAKLIK, DON VE HAŞERE DARBESİ

Yılın başından itibaren zeytinin üç ayrı doğal afet ve haşereye  maruz kaldığına dikkati çeken Asa, şöyle devam etti:
"2016 yılı şubat ayında don olayı yaşandı, ağaçlar bundan ciddi hasar  gördü. İkincisi, mayısta tam da çiçeklenme döneminde uzun süreli yağışlar  yüzünden döllenme gerçekleşmedi ve bir nevi ikinci afet yaşanmış oldu. Üçüncü  afet, yaz ve sonbahar döneminde geldi. Uzun sürekli kuraklık sebebiyle sulama  yapılan bölgeler de dahil olmak üzere çok büyük sıkıntı yaşadık. Ayrıca zeytin  sineği konusunda da bölgemizde büyük bir sıkıntı yaşandı ve sofralık vasfındaki  ürün yağlık vasfına dönüşmüş oldu. Zeytin sineği, bazı bölgelerde yüzde 50'ye  varan rekolte kayıplarına yol açtı."

ALIMLAR 27 BİN TON SEVİYESİNDE

Asa, üretici ortaklarda 2016-2017 kampanya dönemi için 56 bin ton  civarında rekolte beyanı geldiğini, bunun üzerine herhangi bir kota uygulamasına  gitmeme kararı aldıklarını belirterek, 22 Ekim'de alımlara başladıklarını  anımsattı.
Bu süreçte ürünün yüzde 60'ını peşin, yüzde 40'ını da kampanya  bitiminde ödemek koşuluyla alım yaptıklarını anlatan Asa, "Bugün itibarıyla  alımlarımızın toplamda 27 bin ton seviyesinde olduğunu görüyoruz, 27 bin ton ürün  alımı karşılığında da 121,7 milyon liralık ürün bedeli oluştu. Bunun bugüne kadar  ödenen kısmı 70,3 milyon lira civarında." değerlendirmesinde bulundu.

"EN FAZLA 35 BİN TON ALIM OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Asa, üreticilerin sıkıntılı döneminde destek olmak amacıyla, 19  Kasım'dan itibaren alınan ürünün, bedelinin tamamının peşin olarak ödenmesi  kararını aldıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bölgedeki 70-80 bin ton tahmini rekolteden, ortaklarımızın bize  vermiş olduğu 56 bin ton rekolte beyanı var, biz onun üzerinden alımlara başladık  fakat alımlar ilerledikçe gördük ki bu miktar da yok, bunu da alamayacağımızı şu  an itibarıyla çok net bir şekilde görüyoruz. Yani bizim şu an itibarıyla 35 bin  ton bile ürün almamız riskli. Marmarabirlik'in alımları 27 bin ton, bunun  kampanya sonunda en fazla 35 bin ton olacağını düşünüyoruz."

"ZEYTİNE ZAM MI GELECEK?"

Bölgedeki sofralık zeytin rekoltesinde yüzde 50'ye yakın kayıp  olduğunu, bunun Marmarabirlik'in alımlarına da yaklaşık yüzde 40 düşüş olarak  yansıdığını anlatan Asa, "Rekolte beyanı 56 bin tondu, bu açığı, özellikle  kampanya kapsamındaki alımlardan sonra üretici havuzlarından alım yaparak  kapatmayı hedefliyoruz. Tüketicilerin kafasında 'Zeytine zam mı gelecek?' algısı,  sorusu oluşmasın. Şu an itibarıyla düşünülmüyor ama olursa Marmarabirlik olarak  enflasyon oranının dışında sofralık zeytine zam yapmayı kesinlikle düşünmüyoruz."dedi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.