Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

O para sizin cebinizden çıkacak!

Avukat İlker Türkgüler, Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili çok önemli bir değişikliği gündeme getirdi ve sürücülere uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2016 08:59
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2016 08:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
O para sizin cebinizden çıkacak!
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nda 2 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile artık aracınızı kullanırken dalgınlıkla bir kazaya sebebiyet verirseniz, sigorta firması sizin adınıza ödeme yapacak, ardından da sizden zararı talep edebilecek.

Avukat İlker Türkgüler konuyla ilgili olarak "Zorunlu Trafik sigorta'nıza artık güvenmeyin" uyarısında bulunarak, 2 Şubat'ta yapılan değişiklikle beraber, sigortanın sigorta sahibini değil, başkalarını güvence altına aldığını söyledi. 
İşte Türkgüler'in uyarısı: "Zorunlu trafik sigortası yaptırmak her araç sahibinin yasal bir sorumluluğudur. Zorunlu Trafik Sigortası ile aracınızı kullanırken, yapacağınız bir trafik kazasında üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararların karşılanması güvence altına alınması amaçlanmıştır.

Ancak Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarında 2 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile artık aracınızı kullanırken dalgınlıkla bir kazaya sebebiyet verirseniz sigorta firması sizin adınıza ödeme yapacak, ardından da size yönelerek ödediği zararı sizden talep edebilecektir.

Yapılan düzenleme ile madde "b) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali sonucunda meydana gelmiş ise…," şeklinde değiştirilmiştir.

Eskiden bir kaza olduğunda kazayı yapan kişiler araçlarından iner ve kusurlu olan taraf kusurunu kabul eder ve bu kaza sonrasında sigorta firması ödemeyi yapardı. Kusurlu olan taraf da kendi aracındaki hasarı kendisi giderir ya da aracı kaskolu ile kasko firmasından aracını tamir ettirirdi.

Yapılan bu düzenleme ile artık böyle olmayacak, eğer kusurlu iseniz kusurlu olduğunuz için karşı tarafın hasarını primini sizin ödediğiniz sigortanızın değil sizin tamir ettirmeniz daha mantıklı olacaktır. Nihayetinde yapılan bu değişiklik henüz sigortalıları mağdur etmeye başlamadı ancak mağdur edeceği yasal düzenlemeden anlaşılıyor.

Yapılan değişiklikteki ağır kusur ile ihlali kelimesinin nasıl anlaşılacağı çok net belli olmamakla beraber bu maddeyi sigorta firmalarının kendi lehlerine yorumlayacağını düşünüyoruz. Zira oluşan trafik kazalarının neredeyse tamamı kural ihlalinden kaynaklanmaktadır. Böyle olunca da sigorta firmalarının kural ihlali yapan sürücüye rücu yoluna gidebileceğini düşünmekteyiz.

Siz siz olun araç kullanırken dalgınlıkla başkalarına zarar verecek bir hata ya da kural ihlali yapmayın aksi halde çarptığınız aracın sahibi değil sizin sigorta firmanız sizden para tahsil etmek için peşinizden koşmaya başlayacak. Soru şu: 'Benim zorunlu trafik sigortam hangi koşulda karşı tarafa ödediği tazminatı benden istemeyecek?'"
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.