Hava Durumu

Öldükten sonra da sigortaları sürmüş

Sayıştay’ın raporu ölen kişiler adına sigorta primi yatırıldığını ve hizmet alındığını ortaya koydu. Rapor sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu, aksaklığı kabul ettiği ve öldükten sonra da sigortalı görünen 435 kişi için düzeltme yapacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2016 06:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 06:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Öldükten sonra da sigortaları sürmüş
Sayıştay'ın 2015 yılı raporunda, 465 kişi için ölüm tarihinden sonra da hizmet bildiriminde bulunduğu saptandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), konuyla ilgili aksaklığı kabul etti ve düzelteceğini belirtti. Sayıştay’ın incelemelerinde, muhtarların bir bölümü de kayıt dışı çıktı. Sayıştay’ın raporuna öldükten sonra da adına hizmet tespit edilenlerin 435’i, 4/1-a kapsamında olurken, 30’u ise 4/1-c kapsamında sigortalı.

Raporda, “Söz konusu kişilerden hatalı olanların sigortalı gün sayılarının tadil edilmesi ve eğer aylık ya da gelir bağlanmışsa, bağlanan tutarların revize edilmesi gerekmektedir. Söz konusu hatanın, MERNİS “durum” verileriyle tam ve etkin olarak karşılaştırılma yapmama sonucu gerçekleşmiş olduğu düşünülmektedir” denildi.

KAYIT DIŞI KURSİYER

SGK ise verdiği yanıtta, yapılan inceleme sonucu sigortalıların bir kısmının ölüm tarihlerinden sonraki hizmetlerinin iptal edildiği belirtildi. Kalan sigortalıların hizmetlerinin de en kısa sürede iptal edileceğini kaydeden SGK, “MERNİS sistemi üzerinden gerekli sorgulamaların yapılması önerinizi de dikkate aldık” yanıtını verdi. Raporda SGK’yla ilgili saptamalar bununla da sınırlı kalmadı. Rapora yansıyan diğer bulgular da şöyle oldu:“Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden bazılarının aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmediği ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tespit edildi. Ayrıca Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan bazılarının aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmediği ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tespit edildi.”

Muhtarlar kayıt dışı çıktı

SAYIŞTAY’ın yaptığı incelemelerde; toplam bin 308 muhtarın herhangi bir kapsamda sigortalı olmadıkları ve SGK’dan gelir ve aylık almadıkları halde; 4/1-b kapsamında hizmet bildiriminde bulunmamaları sebebiyle asgari olarak SGK’nın 6 milyon 701 bin 250 TL tutarında prim kaybının oluştuğu saptandı. Aynı incelemelerde merkezi yönetim bütçesi içerisinde yer alan kurumlarda çalışan (hakim/savcı, akademik personel, memur, kadro karşılığı sözleşmeli personel, sözleşmeli personel, geçici personel vb.) bazı personele aylık ödemesi yapıldığı halde bunlar için SGK’ya hizmet bildirimi yapılmadığı ve adlarına prim ödenmediği belirlendi. Bu nedenle, kurumun 265 bin 704 TL’lik prim kaybı oluştuğu görüldü.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.