Hava Durumu

ÖTV indiriminde şartlar belli oldu

Yeni taksi, dolmuş, minibüs, servis, kamyon, kamyonet ile TIR alımlarında sağlanacak ÖTV indiriminin ayrıntıları...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 22:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ÖTV indiriminde şartlar belli oldu
BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının 25 maddesi kabul edildi. Bir maddesi de ÖTV indiriminde şartlarını düzenliyor. Trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile TIR'ların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

Buna göre, söz konusu bu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019 tarihine kadar ilk iktisabı ÖTV'den müstesna olacak.

Düzenlemeden, ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Bu kapsamda, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar, bu taşıtların yenilenmesi amacıyla bu istisnadan yararlanamayacak.

ESKİ ARACIN SATILMASI ZORUNLU

Yenilenmeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme aktifinden çıkarılması gerekecek. Aksi takdirde yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler tahsil edilecek.

Taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl geçmeden devri halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan; ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise bu düzenleme hükmünden yararlanandan ÖTV alınacak.
Tasarıya, elektrikli ve hibrit araçları teşvik etmek amacıyla önergeyle madde eklendi.

Buna göre, elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amacıyla, bu araçların vergilendirilmesinde farklılaştırma adına vergi basamaklarında elektrikli motorlar için yeni bir alt birim açılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.