Hava Durumu

'Rusya’daki atmosfer son derece olumlu'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CNN Türk ekranında Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. Şimşek, Rusya'da yapılan kritik görüşmeyle ilgili önemli detaylar paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2016 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2016 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Rusya’daki atmosfer son derece olumlu'
Şimşek, “Vatandaş dün itibariyle 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup TL’ye geçti, bu çok önemli. Bütün verilere bakıldığında, TL’deki değer kaybına, borsadaki çıkışa ve risk primlerindeki yükselişe bakıldığında, temellerin nispeten sağlam olduğunu bilmekte fayda var” dedi.

Şimşek, “Türkiye’ye girişler başladı. Bir miktar çıkış yaşandı ve yaşanıyor” diye devam etti.

Başbakan Yardımcısı, Türkiye bir daha bu tür şeyler yaşamamak için yapısal reformları yapar mı sorusunu akıllara getirdi.
Şimşek, sistemik önemli reform çalışmaları var. Önemli adımlar atıldı ve atılıyor. Bir şey söyleyeyim. O akşam sizler dahil milletimizin gösterdiği cesaret bize umut veriyor. Sistemin darbe üretmesini engelleyeceğiz, önemli reformlar yapacağız ama Türkiye'de milletin bu darbe girişimine karşı gösterdiği duruşu ben dışarda da başka ülkeler için dikkate alınacak bir konu olduğunu söyledim" diye devam etti.

Şimşek, “Başbakanımızla konuştum, espri yapıyorum burada ‘Seni burada görmek istemiyorum’dedi. Yani şu anda herkese durumu anlatmak için bir seferberlik halinde çalışıyoruz” dedi.

YATIRIMCILARA ANLATIYORUZ

Şimşek, benzer darbelerin yeniden yaşanmaması için silahlı kuvvetler dahil kamuda yapısal bir reform üzerine zaten çalışılıyor. Bu kriz (ekonomiyi) etkiliyor, etkileyecek, bunların kalıcı tahribata yol açmaması için gerekenleri yapıyoruz. Ekonomik anlamda Türkiye’nin temelleri sağlamdı, siyaseten de türkiye'nin demokrasisi güçlendi, yatırımcılara anlatıyoruz” diye devam etti.

Başbakan Yardımcısı, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının hatalı karar vermesini engellemek için bazı adımlar atılmasını isterim" şeklinde konuştu.

Şimşek, "Türkiye'nin en önemli zafiyeti tasarruf açığıdır" diye devam etti.

“MOODY’S İLE GÖRÜŞECEĞİM”

Şimşek, “Moody's bugün Ankara'da, ben de kendileriyle görüşeceğim. Türkiye’nin notunun indirilmesi için hiç bir sebep yok” dedi.

RUSYA DEĞERLENDİRMESİ

Başbakan Yardımcısı, “Rusya’daki atmosfer son derece olumlu; Ruslar yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici” diye devam etti.
Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

“Rusya ile turizmi konuştuk, tarifeli seferler başladı ama charter seferleri bizim için önemli, bizden güvenceler istemişler, bunu sağladık. Bu önlemlerin yerinde görülmesi için onları davet ettik. Yaş sebze/meyve ihracatı ve beyaz et konusu önemli; eminim bu süreç hızlanacak ama biraz çetrefil bir konu.

RUSYA’DAN İSTEKLER

Şimşek, “Uçak krizi sonrası bazı sektörlerde Türk firmalarının çalışması yasaklandı, bunun kaldırılmasını istedik. Vize uygulamalarının hızlı şekilde normalleştirilmesini istedik, yeniden biraraya geleceğiz, gereken çabalar ortaya konulacak. Akkuyu Nükleer Santral Projesi'ni devam edebileceklerini ve bir sorun olmadığını Rusya’ya ilettik. Türk Akımı projesi bizim için önemli, diyaloga açık olduğumuzu, kalan noktadan diyalogun sürdürülebileceğini söyledik.  Bazı kararlar liderlere kaldı, biz teknik altyapıyı hazırladık” şeklinde konuştu.  

FED DEĞERLENDİRMESİ

Mehmet Şimşek, bu akşam TSİ 21.00'de ABD Merkez Bankası'dan gelecek faiz kararına yönelik de açıklama yaptı. 
Şimşek, "Fed'den sürpriz beklemiyorum. Fed'den yakın dönemde bir faiz artışı gelmez. Bu da bizim gibi gelişen ülkeler için iyi " dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.