Hava Durumu

Sigara ve içkiye büyük zam

Alkollü içki ve sigarada ÖTV oranı yüzde 10 ile 27.5 oranında arttı.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2016 07:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2016 07:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sigara ve içkiye büyük zam
Alkollü içkiler ile tütün ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ye zam geldi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, alkollü içkilerin ÖTV'si yüzde 10, tütün ürünlerinin ÖTV'si de yüzde 27,5 oranında artırıldı.

2016'ya girilirken de alkol ve sigarada ÖTV artışına gidilmiş ve bu ürünlere yüzde 10'lara varan zamlar gelmişti. Böylece, yıl sona ermeden alkol ve sigarada bir kez daha ÖTV artışına gidilmiş oldu.

TÜKETİCİYE YANSIYACAK ZAM ORANLARI

Yapılan bu zamlarla, alkol ve sigarada tüketiciye yansıyacak artışın yüzde 3 ila 6 arasında olacağı; bu rakamın bazı ürünlerde yüzde 10’lara çıkabileceği belirtiliyor. Zam oranlarını firmalar belirleyecek.

BİRA, RAKI VE SİGARA

Biranın vergi oranı yüzde 63 olarak korundu ancak asgari maktu vergi oranı 1,628'den 1,1691 liraya çıkarıldı. Bu yüzde 10'luk artış anlamına geliyor.

Rakıda litre başına asgari maktu vergi tuturı 134,84 lira olarak uygulanıyordu. Zamla birlikte bu rakam 148,33 liraya yükseldi. Artış yaklaşık yüzde 10 civarında oldu.

Sigarada asgari maktu vergi tutarları değişmedi ancak paket başına alınan maktu vergi tutarlarında artış oldu. Her bir dal sigara için alınan vergi artışı 7 kuruş olarak gerçekleşti ve böylece paket başına alınan 5,1 liralık vergi 6,5 liraya çıktı. 

Sigarada da artış yaklaşık yüzde 27,5 oldu.

Alkollü içeceklerdeki yüzde 10'luk maktu ÖTV artışı nedeniyle fiyatlarda yüzde 3-4, tütün ürünlerinde maktu ÖTV'deki 7 kuruşluk artış nedeniyle fiyatlara ortalama yüzde 5-6 civarında artış olması bekleniyor. 

Bakanlık yetkilileri alkollü içecekler maktu verginin yüzde 10 arttığını, bunun satış fiyatlarını ortalama yüzde 3 ila 4 artıracağını söyledi. 

Tütündeki maktu vergi artışının 7 kuruş olduğunu belirten yetkililer bunun fiyatlara ortalama yüzde 5 ila 6 artış olarak yansıyacağını kaydetti.

Sigara paketlerinde ise ÖTV artışının her bir sigara paketine etkisi ise 50 kuruş olacak.


\\\"\\\"
\\\"\\\"
\\\"\\\"
\\\"\\\"
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.