Hava Durumu

Tüketicinin 'kaçak elektrik' zaferi! Tam 25 milyon TL

Elektrik faturasında kayıp-kaçak bedeline itiraz ederek dava açan aboneler şimdiye kadar toplam 25 milyon lirayı geri aldı

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tüketicinin 'kaçak elektrik' zaferi! Tam 25 milyon TL
Vatandaşın, elektrikte kayıpkaçak bedeline karşı yürüttüğü mücadelede bugüne kadar dağıtım şirketlerinden yargı kararıyla tahsil ettiği tutar ilk kez ortaya çıktı. Aboneler, dağıtım şirketlerinden 25 milyon TL tahsil etti. Özellikle büyük miktarda elektrik çeken sanayi tesislerinin ve işletmelerin milyonlarca liralık kayıp-kaçak bedeli tahsilatı yaptığı belirtildi. Yüzlerce dava sürdüğü için tahsilatın yüz milyonları bulması bekleniyor.

TARİFEYE YANSIMADI

Meclis’te bulunan Elektrik Piyasası Yasası’nda değişiklik yapan yasa teklifinde, dağıtım şirketlerinin abonelerine ödediği kayıpkaçak bedelinin elektrik tarifelerine yansıtılmasını öngören bir maddenin de yer alması gündeme geldi. Madde üzerinde çalışma yapıldı ancak düzenleme teklifte yer almadı.

Ankara’da enerji yönetiminden ve sektörden alınan bilgiye göre yasa çalışması sırasında 21 elektrik dağıtım bölgesinden, abonelerine, kayıp-kaçak kapsamında iade ettikleri tutarları hesaplaması istendi. Dağıtım şirketleri, tek tek hesaplama yaptı.

DAVA İDARİ YARGIDA

Teklife göre elektrik dağıtım tarifeleri; dağıtım sistemi yatırım harcamaları, sistem işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti gibi bedellerden oluşacak. Meclis’te bulunan yasa teklifi uyarınca elektrik tarifelerine ilişkin olarak açılan davalara, adli yargı ve tüketici hakem heyetleri yerine idari yargı bakacak. Sektör uzmanları, bu düzenlemenin devam eden davaları etkilemeyeceğini belirttiler.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.