Hava Durumu

Una her 10 günde bir 2 lira zam!

Fırıncıların yaptığı ‘Una yüzde 10 zam geldi. 64 TL’lik unun çuval fiyatı 72 TL’ye çıktı’ açıklaması sonrası, un üreticileri zammın yüzde 3 olduğunu söyledi. Ancak bir fırıncıdan ulaştığımız faturaya göre fiyat 61 TL’den 71 TL’ye yükselmiş.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 06:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 06:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Una her 10 günde bir 2 lira zam!
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Ülkemizin ekmeklik buğday tüketimi 19 milyon tonken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde her zamankinden fazla 4 milyon ton ekmeklik buğday stoku varken, unfabrikalarının son bir buçuk ayda un fiyatlarını 64 liradan 70-72 liraya çıkarmalarını spekülatif bir hareket olarak değerlendiriyoruz. Un fiyatlarının son iki ayda yüzde 8-10 artmasına anlam veremiyoruz” açıklaması piyasada karışıklığa yol açtı. Bu açıklamanın ardından akıllara ‘Un fiyatlarına zam geldiyse, ekmek fiyatları da artar mı?’ sorusu geldi. Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkan Günhan Ulusoy ise ‘una yüzde 10 zam geldi’ açıklamalarının doğru olmadığını söyledi. Zammın yüzde 2-3 seviyelerinde olduğunu belirten Ulusoy, “Bu zam da buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. 62 liralık 1 çuval unun fiyatı 64 liraya yükseldi” dedi. Ancak fırıncılardan ulaştığımız faturalara göre un fiyatındaki zammın yüzde 10’a yakın olduğu görülüyor.

64 LİRALIK UN YEM OLUR

İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer, “Un üreticileri zam yapmadık diyor. O zaman un aldığımız değirmenciler neden zamlı fiyattan un satıyor?” diye konuştu. Ortada zam olması için hiç bir sebep olmadığını savunan Özer, şunları söyledi: “Ekmek yapabileceğimiz unun 50 kilogramlık çuval fiyatı 62-64 liraydı. Şimdi 72-74 liraya çıktı. Şu anda 64 liradan satılan undan ekmek olmaz. Ancak hayvan yemi olarak kullanılabilir. Bundan sonra her 10 günde bir 2 lira zam yapacaklarını söylüyorlar. Bunun önüne geçilmeli.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.