Hava Durumu

Irak: 'Düşmanca bir davranış'

Irak, Bağdat'taki Türk Büyükelçisi’ni Türk askerinin Musul'a gitmesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Türk askerlerinin çekilmesi talep edildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2015 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2015 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Irak: 'Düşmanca bir davranış'
Türkiye'nin Musul'a asker göndermesinin ardından Irak, Bağdat'taki Türk Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

DÜŞMANCA...

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor" denildi.

Irak Cumhurbaşkanı Masum'dan 'Türkiye' açıklaması

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Türk askerinin IŞİD kontrolündeki Musul kenti yakınlarında konuşlandırılmasının "uluslararası hukukun ve normların ihlali" olduğunu öne sürdü. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuya ilişkin açıklamasında, "Burada yaşanan rutin takviye faaliyetini yanlış yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içindedir" dedi.
İngiliz Reuters'ın haberine göre; internette yer alan açıklamasında Masum, Türkiye'ye askerleri geri çekme çağrısında bulunurken, Irak Dışişleri Bakanı'ndan ülkenin egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için gerekli önlemleri almasını istedi.

Musul yakınlarındaki Başika bölgesine gönderilen Türk askerlerinin, IŞİD'le mücadele eden güçlere eğitim vereceği belirtilmişti.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi ise Twitter üzerinden "Türk ordusunun izinsiz olarak Musul vilayetinde bulunması, Irak'ın eğemenliğinin ciddi bir şekilde ihlâl edilmesidir" açıklaması yapmıştı.

Irak Dışişleri de “Bağdat yönetimi ile koordineli olmadan bir askeri operasyon kesinlikle kabul edilemez” diyerek, Türkiye’nin Musul’a asker göndermesini kınadı.

DAVUTOĞLU: RUTİN TAKVİYE FAALİYETİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-İş 22'nci Olağan Genel Kurulu'nda konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Söz konusu Başika Kampı Musullu yerel gönüllü kuvvetlerin terörle mücadelesine eğitim desteği vermek amacıyla kurulmuş bir eğitim kampıdır. Neredeyse 1 yıla yaklaşan zamandır burada 2 binden fazla Musullu kardeşime eğitim verilmiştir. Bu eğitim faaliyeti Musul Valiliği'nin talebi ve Irak Savunma Bakanlığı'nın koordinasyonuyla başlatılmıştır. Burada yaşanan rutin takviye faaliyetini yanlış yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içindedir. Başika Kampı'nda DEAŞ'a karşı mücadele edecek Iraklı kardeşlerimizi eğittik, eğitmeye devame diyoruz."

ANKARA: BUNLAR NAFİLE ÇIKIŞLAR

Ankara’dan bir kaynak, Bağdat’ın tepkisi üzerine Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Irak’ta işler bir merkezi yönetim yok. Benzer tepkileri ABD’ye de göstermişlerdi. Bunlar nafile çıkışlar” dedi.

BAŞİKA'DA NÖBET DEĞİŞİMİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyor.

Önceki gün Başika'da eğitim veren komando birliği ve tank gücünde nöbet değişimi yaşandı. Başika’ya Siirt 3. Komando Tugayı’ndan 400 komando gönderildi. Buradaki asker sayısı 600'ü buldu. Kampta daha önce 90 kadar komando bulunuyordu.

Takviyeli görev değişimine ilişkin mutabakata, geçici hükümet döneminde dışişleri bakanı olan Feridun Sinirlioğlu’nun Kuzey Irak’a 4 Kasım’da yaptığı ziyaret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile görüşmesinde varıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.