Hava Durumu

1.5 milyon emekliye müjde

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden 1.5 milyon kişinin kayıt içine girmesini sağlayacak teşvik geliyor. Buna göre kayıt içine girenlerin emekli maaşında her yıl normal zam dışında yüzde 2 ekstra artış sağlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2013 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2013 09:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
1.5 milyon emekliye müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden yaklaşık 1.5 milyon kişi için müjde niteliğinde düzenleme hazırlıyor. Buna göre emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişiler kayıt içine girerse aldıkları emekli maaşında yapılan normal zamların dışında ekstra yüzde 2 artış sağlanacak. Böylece emekliler, çalıştıklarını gizlemek zorunda kalmayacaklar. Geçtiğimiz günlerde, sosyal güvenlik destekleme primi borcu bulunan yaklaşık 800 bin emekliye ödeme kolaylığı getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekliler için ikinci adımı atmaya hazırlanıyor.

Yüzde 15 prim var

Mevcut sistemde, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destekleme payı tahsil ediliyor. Ancak bunun karşılığında emeklilerin maaşlarında hiçbir artış meydana gelmiyor. Bu nedenle emekliler, çalıştıkları halde bu durumu gizleyerek, SGDP katkılarını ödemiyorlar. Bakanlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışan emeklilerle ilgili yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışılan formüle göre yüzde 15'lik SGDP kesintisi nedeniyle emeklilerin maaşlarında belirli oranda artış sağlanacak. Bu oran henüz netleşmedi. Ancak bir yıllık kesinti karşılığında maaşlarda yüzde 2'lik bir artış yapılması öngörülüyor. Yani bir yıl süresinde SGDP kesintisi ödeyen emeklinin maaşı, zamların dışında yüzde 2 daha artacak.

SADECE 150 BİN KİŞİNİN SGK'YA KAYDI VAR

Yapılan çalışmalara göre, çalışan emeklilerinin yüzde 90'lık kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bir işte  çalıştığını bildirmiyor. Verilere göre halen emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden 1.5 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor. Bunun ise sadece 150 bininin SGK'ya bildirildiği tespit edildi. Yeni sistem ile birlikte, emek- lilerin kayıt içine girmesi bekleniyor. Bu sistem, hem SGK'nın hem de emeklerlin gelirini artıracak. Yüzde 15'lik kesinti ise işverenler tarafından ödenecek. çalış- ma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir süre önce de sosyal güvenlik destekleme primi borcu bulunan 800 bin emekliye ödeme kolaylığı getirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.