Hava Durumu

10 saniyede kanser riskinizi öğrenin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, 10 saniye gibi kısa bir sürede yapılacak olan smear testi ile kanser olma ihtimalinin belirlendiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2017 22:41
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2017 22:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
10 saniyede kanser riskinizi öğrenin

Dünyada her iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, rahim ağzı kanserinin diğer kanser türlerine göre teşhis edilmesinin daha kolay olduğunu ifade etti. Op. Dr. Şentürk, "Rahim ağzı kanseri çok uzun yıllar geliştiği için tehlikeli boyuta gelmeden yakalama şansı var. Buna rağmen her yıl yaklaşık 500 bin rahim ağzı kanseri vakası yaşanmaktadır. Dünyada 300 bin kadın bu hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor" dedi.

Kadın hastalıkları yönünden düzenli muayenenin önemine değinen Op. Dr. Şentürk, "Muayene sırasında yapılacak olan 10 saniyelik smear testiyle rahim ağzı kanseri olma ihtimali belirlenebilir. Muayeneler ve testlerin ne kadar önemli olduğu bu sonuçtan da ortaya çıkmış oluyor. Bu muayeneler sırasında sadece kanser değil, rahim enfeksiyonlarının ve kistlerin de kontrolü sağlanmış oluyor. Ayrıca enfeksiyonları niteliğine göre tespit etmiş oluyoruz. Tarama kontrollerini yaptırıp hiçbir şikayeti olmayan kişi her ihtimale karşı, yılda bir kez bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekiyor" diye konuştu.

Op. Dr. Şentürk, "Etkin yapılan tarama programlarıyla erken evrede yakalanan rahim ağzı kanserlerinin tedavisi mümkünken, geç evrede fark edilenlerinin ise tedavi edilme oranı çok düşüktür. Bu sebeple 18 yaş üzerindeki bütün evli bayanların her yıl tarama yaptırması gerekmektedir. 21-29 yaşları arasında üç yılda bir test uygulanmalıdır. 30 yaşından sonra ise her beş yılda bir kontrol sağlanmalıdır. Tarama testi sonuçlarına göre eğer kanser öncüsü bir durumdan şüphe edilirse gerekli işlemi uygulanır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.