Hava Durumu

11 işçinin hayatını kaybettiği korkunç yangında şoke eden rapor

İstanbul'da iki yıl önce alışveriş merkezi şantiyesindeki çadırlarda çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili ikinci bilirkişi raporunda yaşamını yitiren işçiler 2. derecede kusurlu bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2014 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2014 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
11 işçinin hayatını kaybettiği korkunç yangında şoke eden rapor

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Mehmet Altun ile 5 tutuksuz sanık ve tarafların avukatları katıldı.

Mahkemeye ulaşan 2. bilirkişi raporunda kazada ölen işçilerin, "çadırın giriş kapısı yanındaki ranzanın üzerine sünger yatakları tavana kadar istifleyerek, çıkışı engelledikleri ve yangın sırasında yatakların kayarak kapıyı kapatmasına sebebiyet verdikleri" için kusurlu oldukları belirtildi.

Ölen işçilerin, yanıcı sünger yatakları yığmakla can güvenliklerini tehlikeye attıkları, akabinde canlarından oldukları anlatılan raporda, "Her ne kadar olayda ölenlerin kusur ve ihmalleri mevcutsa da olayın asıl nedeni, çadırın çok kolay yanıcı naylon plastik ile kaplanmış olması, sahra çadırı denen işçi koğuşunun sağlık ve güvenlik açısından uygun olmaması ve tek kapılı çadırın kapı ağzına tavana dek sünger yatakların istiflenmesidir" denildi.

Raporda, şantiye alanından Kaldem İnşaat'ın ortağı Abdullah Altun'un sorumlu olduğu hatırlatırak, işçi koğuşlarının sağlıklı, güvenlikli olması ile tehlike oluşturmaması gerektiği belirtildi. Raporda, bu koşulları oluşturmayan Kaldem İnşaat'ın kusurlu ollduğu kaydedildi.

Yanan sahra çadırı denen koğuşta 20 ranzanın bulunduğu ve 40 kişinin kaldığı anlatılan raporda, koğuşun acil çıkış kapısının olmadığı, tek girişli olduğu, 2 lamba ile aydınlatıldığı, elektrikli ısıtıcılar ve elektrik ocaklarının çay demlemek için kullanıldığı, sünger yatakların 5-6 santimetre üstünden elektrik kablolarının geçtiği, elektrik tesisatını şartnamelere uygun yapmayan ve tesisatın aşırı yüklenmesine neden olan davanın sanığı Şaban Bakırcı'nın da olayda kusuru bulunduğu bildirildi.

Bilirkişi raporunda, yanan çadırı kuran, yüklenici Kayı İnşaat AŞ'nin kaba inşaat işlerini taşeronu şirket Kaldem İnşaat'ın yaptığı ifade edilerek, "Mal sahibi Marmara Gayrimenkul İnşaat Geliştirme AŞ'nin yaptırdığı Marmara Park AVM inşaatını anahtar teslimi yüklenici Kayı İnşaat AŞ firmasına vermiştir ki, asıl işveren Kayı İnşaat AŞ'dir. Mal sahibi Marmara Gayrimenkul İnşaat Geliştirme AŞ'nin olayla ilgisi ve sorumluluğu yoktur. Kayı İnşaat AŞ, aldığı işin kaba işlerini sözleşme ile alt işveren Kaldem İnşaat'a vermiştir" bilgisine yer verildi.

Her ne kadar yanan çadırı Kaldem İnşaat kurmuşsa da çadırın sağlıklı ve güvenlikli olmamasından hem alt işveren Kaldem İnşaat hem de asıl işveren Kayı İnşaat'ın sorumlu olduğu aktarılan raporda, işçi koğuşlarının inşaattan ayrı düşünülemeyeceği belirtildi. Raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Sünger yatakları tehlikesiz bir alana istiflemeyen Kadir Altun'un kusuru mevcuttur. Kaldem İnşaat'ın Genel Müdürü Abdullah Altun olup, ortak Mehmet Altun şirketin finansman işleriyle uğraşmaktadır. İnşaat şantiyesi ile doğrudan ilgilenen sanık Abdullah Altun'dur. Bu durumda olayın sorumluluğu Abdullah Altun'a ait olup, Mehmet Altun'a cezai sorumluluk açısından kusur atfedilemez. Ayrıca Kaldem İnşaat'ın İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar da sahra çadırı denen işçi koğuşunun sağlıklı ve güvenlikli olması için gerekli tavsiyelerde bulunmamak, işvereni uyarmamak ve sahra çadırındaki tehlikelerin ortadan kaldırılmasını sağlamamakla kusurludur. İşçi koğuşlarının inşaattan ayrı düşünelemeyeceğinden asıl işverenin şantiye şefi Erdal Gümüş'ün 'koğuşlar yetki ve sorumluluk alanım dışındadır' şeklindeki savunması da yerinde değildir.''

‘ÖLEN İŞÇİLER DE KUSURLU’

Raporda, ölen işçiler ve Kaldem İnşaat İş Güvenlik Koordinatörü Cem Yıllar, çadırın elektrik tesisatını yapan Şaban Bakırcı, Kadir Altun ve asıl işverenin şantiye şefi Erdal Gümüş'ün 2. derece tali kusurlu, Kaldem İnşaat'ın şantiye sorumlusu Abdullah Altun'un 1. dereceden asli kusurlu olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporunda, diğer sanıklar Mehmet Altun, Sezgin Atalay, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan ve Andreas Michael Holfmann ile dosyada ismi geçen diğer firma yöneticilerine ve çalışanlarına ise cezai sorumluluk açısından kusur atfedilemeyeceği kaydedildi.

Mahkeme heyeti, avukatlara bilirkişi raporunu incelemeleri için süre verilmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Altun'un hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak, tahliyesine karar verdi.

23.5 YIL HAPİS İSTEMİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11 Mart 2012'de saat 21.00 sıralarında Esenyurt Güzelyurt Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydediliyor.

Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, tutuklu sanıklar Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş ve Cem Yıllar, tutuksuz sanıklar Mehmet Altun, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan ve Andreas Michael Hohlmann'ın, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ila 23 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.