Hava Durumu

120 bin kilometre hızla

NASA, Satürn'ün çevresinde 13 yıl geçiren Cassini uzay aracının gezegenin atmosferine çarptığını ve yok olduğunu duyurdu. Cassini parçalanacağı atmosfere girerken, o sırada gezegenle ilgili edindiği son bilgileri de dünyaya gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2017 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2017 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
120 bin kilometre hızla

Satürn'ü araştıran Cassini uzay aracı, saatte 120 bin kilometre hızla gezegenin atmosferine çarptı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), ölüm dalışına geçen Cassini'nin yakıtının bittiğini ve artık çarpışmanın beklendiğini dakikalar önce duyurmuştu. Uzay aracı çarpışmanın etkisiyle paramparça oldu.

Cassini parçalanacağı atmosfere girerken, o sırada gezegenle ilgili edindiği son bilgileri de dünyaya gönderdi. Cassini ölüm dalışı hafta ortasında başlamıştı. 13 yıldır Satürn'ü inceleyen uzay aracı, her ay gezegenin uydusu Titan'la bir araya geliyordu. NASA, Cassini'nin Titan'a hafta içinde hoşçakal öpücüğü verdiğini açıklamıştı.

Uzay aracı, Satürn görevinde Titan'ın yerçekiminden faydalanıyordu. Titan uydusuna 2005 yılında Huygens adlı küçük robotu koyan Cassini, Titan'ın turuncu gökyüzünden yağan hidrokarbon yağmurların büyük denizlere karışmasını, sıvı metanın yuvarlak taşları düzleştirmesi gibi görüntüleri elde etmişti. Bilim insanları, Cassini'nin çarpışıp yok olmasına bilinçli olarak izin verdi. Çünkü, uzay aracının gelecekte üzerinde yaşam ihtimali olan Titan ve Endülüs gibi uydulara çarpma ihtimali bulunuyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.