Hava Durumu

1982 anayasasıyla kaybedecek zaman kalmadı

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Türkiye’nin yürürlükteki 1982 anayasasıyla kaybedecek zamanı kalmadığını söyleyerek, “Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke. Ancak çok hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bunun için de Anayasadaki engellerin ortadan kaldırılması gerekli. Hukuk altyapımızı dünyadaki gelişmeler paralel şekle getirmemiz gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2012 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2012 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
1982 anayasasıyla kaybedecek zaman kalmadı
Sedat Yalçın, partisinin İl Başkanlığı’nda, 22 Nisan’daki İl Kongresi’nin ardından oluşturulan ihtisas komisyonlarının ilki olan Yeni Anayasa ve Hukuk Komisyonu’yla bir araya geldi. AK Parti İl Başkan Vekili, Avukat Cemalettin Torun’a bağlı olarak çalışacak Yeni Anayasa ve Hukuk Komisyonu’nun Başkanlığı’nı Avukat Mustafa Yavuz yapacak. Komisyonun avukat üyeleri Emine Yavuz Gözgeç, Mehmet Emin Yalçın, Mehmet Karamanlı, Nurettin Özbağkıran, Faruk Ceylan ve Şakir Çalışkan’dan hukukçu olmayan üyeleri ise Mali Müşavir Recep İyigün, Eczacı Mustafa Hekimoğlu ve İşletmeci Tahir Kahveci’den oluşuyor.

İl Başkanı Sedat Yalçın, Yeni Anayasa ve Hukuk Komisyonu’nun ilk görevinin Ankara’da TBMM bünyesinde çalışmalarını sürdüren partilerarası Yeni Anayasa Yazım Komisyonu’nun gündemindeki konuları Bursa gündemine taşımak olduğunu söyledi. Yalçın, “Bu komisyon anayasa yazmayacak. Komisyon, çeşitli etkinliklerle anayasal içerikte yer alacak konu başlıklarıyla ilgili olarak kamuoyunu aydınlatma ve farklı fikirlerin ortaya çıkması için ortam oluşturma, dünyadaki örneklerle ilgili olarak toplumu bilgilendirme ve Türkiye’nin özgün şartlarını anlatmak gibi bir misyon üstlenmiş durumda” dedi.

TÜM ÇALIŞMA KİTABA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Yalçın, komisyonun çalışma yapmasını istedikleri konuların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Yeni Anayasa ve Hukuk Komisyonu, sivil toplum kuruluşları ve basın buluşmalarıyla çeşitli etkinlikler yapacak. Bu toplantılarda ele alınacak konularla Bursa’nın Yeni Anayasa’ya yapacağı katkıyı oluşturacağız. Arkadaşlarımızın çeşitli kurumlardan rapor talepleri olacak. Komisyonu oluşturan görevliler bu konularla ilgili bilgi birikimine sahipler. Aynı zamanda anayasa içeriğini oluşturan konuların otoriteleri de Bursa’ya davet edecekler. Oluşturdukları gündemi de bir kitap haline getireceğiz ve Ankara’ya takdim edeceğiz” diye konuştu.

KOMİSYONUN ÇALIŞMA YAPACAĞI KONULAR ÇOK ÖNEMLİ…

AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, komisyonun çalışma yapması beklenen konuları ve bu konularla ilgili soruları da şöyle sıraladı:

“Yeni Anayasa’da özgürlük-güvenlik dengesi nasıl oluşacak? Bunu tartışmak gerekiyor. Özgürlük adına güvenlik feda edilecek mi? Ya da güvenlik adına özgürlükler kısıtlanacak mı? Bu tartışmanın sınırları nasıl belirlenmeli Türkiye’de? Birey-Devlet ilişkileri Yeni Anayasa’da nasıl olmalı? Bireyin temel hakları konusunda ne tür kriterler esas alınmalı? Merkez-Yerel ilişkileri nasıl olacak? Merkez’deki yetkiler ne ölçüde Yerel’e devredilecek Yerel yönetimlerin güçlendirilmesiyle ilgili tartışma başlıkları neler? Sivil-Asker ilişkileri konusunda nasıl bir yaklaşım olacak?

YASAMA-YÜRÜTME-YARGI

Yasama-Yürütme-Yargı konusunda Anayasa’nın genel yaklaşımı ne olacak? Dünyadaki uygulamalardan farklı olarak biz de ne tür durumlar var? Yargı bağımsızlığı, yürütmenin yargı ve yasama üzerindeki etkileri, yasamada denetim yetkisinin kullanılması nasıl olacak? Kamusal-Özel Alan başlıklarında bürokrasinin inisiyatifine bırakılmayacak özgün düzenlemeler yapılmalı mı? Evrensel Realite-Ulusal Realite… Türkiye’nin gerçeklerini evrensel gerçeklerle buluşturacak bazı çalışmalar yapmak gerekiyor. Uluslararası taahhütler ve iç hukukumuzun evrensel hale getirilmesi. Denetim ve vesayet konularının tartışılması gerekli. Türkiye bu konuda gerçekten sorunlar yaşadı.”

MUHALEFETE ÖNEMLİ ÇAĞRI
Toplumda ‘Yeni Anayasa’ yapılması konusunda ortak düşünce oluştuğunu da hatırlatan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, bu konuda muhalefeti önemli görev düştüğünü dile getirdi. Yalçın, “Milletimiz AK Parti’yi tek başına iktidara getirirken, Anayasa yapma yetkisini tüm partilere verdi. Bu anlamda muhalefet partilerine de çok büyük sorumluluk düşmekte. Yeni Anayasa ve Hukuk Komisyonumuzun çalışmalarına muhalefet partilerinden de katkı bekliyoruz” dedi.

Komisyon üyeleriyle ilk toplantısını da yapar Ak Parti İl Başkanı Yalçın, “Yürürlükteki anayasayla kaybedecek zamanımız kalmadı. Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke... Ancak çok hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bunun için de Anayasadaki engellerin ortadan kaldırılması gerekli. Hukuk altyapımızı dünyadaki gelişmelere paralel hale getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.