Hava Durumu

2 metrelik küpte altın heyecanı!

İnegöl'nde boş bir arsada yapılan inşaat kazısında tarihi eser özelliği bulunan 2 metre yüksekliğinde bir küp bulundu. Küpün içinde altın olduğu dedikodusu ilçe sakinlerini heyecanlandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2012 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2012 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
2 metrelik küpte altın heyecanı!

Sinanbey Mahallesi Hekimzade Sokak'ta 3. derece SİT alanı olan arsada Bursa Müzeler Müdürlüğü ekiplerinin nezaretinde yapılan inşaat kazısında yaklaşık 2 metre yüksekliğinde bir küp bulundu.


Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü
Bursa Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Goncagül Hançer gözetiminde, müze ekibi tarafından vinç yardımıyla çıkarılan küp, gerekli incelemeler yapılmak üzere Bursa Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü.

Yapılan kazı çalışmasıyla ilgili bilgi veren Bursa Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Goncagül Hançer, Sinanbey Mahallesi Hekimzade Sokak'ta bulunan arsada inşaat yapmak isteyen vatandaşın başvurusu üzerine kazı çalışması yürüttüklerini belirterek, "Bu alan 3. derece SİT alanı. Kanun gereği biz de burada gerekli kazı çalışmalarına başladık. Çalışma sırasında ekiplerimiz içi boş olan bir küpe rastladı. Vinç yardımıyla çıkardığımız küpü Bursa Arkeoloji Müzesine götürerek gerekli incelemeleri yapacağız" diye konuştu.

Öte yandan dev küpün içinde altın bulunduğu iddiasının yayılması ilçe sakinleri arasında heyecana sebep oldu.

Dev küpün sırrı ortaya çıktı
Kazıda bulunan dev küpün, Osmanlı devrinde yoldan gelip geçenlerin su içmeleri maksadıyla kullanıldığı tahmin ediliyor.

Sinanbey Mahallesi Hekimzade Sokağı'nda bir arsada Bursa Müzeler Müdürlüğü ekipleri nezaretinde yapılan kazılarda 2 metre boyunda bir adet küp bulundu. 3. derece SİT alanı olan arsada inşaat çalışmaları öncesi yapılan hafriyat kazısında bulunan küp, Bursa Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Goncagül Hançer nezaretinde vinç yardımıyla çıkarıldı. Gerekli incelemeler için Bursa Arkeoloji Müzesi'ne götürülen küpte altın olduğu söylentileri hızla yayılırken, kazıya ara verilip küpün çıktığı yerle kuyuların bazı yerleri koruma altına alındı.

Sinanbey Mahallesi Muhtarı Şevket Parlayan, mahallelerin mazisinin çok eski olduğunu belirterek, “Mahallemiz adını İshak Paşa’nın kethüdası Sinan Ağa’dan almıştır. Sinan Ağa, hayatı hakkında fazla bilgi olmadığı için halk arasında 'Arap Hoca' diye anılır” dedi.

Bu bölgede daha önce de resmi kazı yapıldığını ve küçük boyutlarda bir küp bulunduğunu bildiren Parlayan, “Küpün bulunduğu yerin Osmanlı döneminde yol güzergahı olduğunu, söz konusu küpün de bu yol güzergahını kullananların su ihtiyaçlarını gidermeleri için konulduğunu tahmin ediyoruz. Osmanlı döneminde yollara büyük küpler konularak yolcuların su ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanırmış. Bulunan küpün de bu maksatla kullanıldığını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.