Hava Durumu

4 bin hakim ve savcı için kritik gün

Türk yargısında önemli değişikleri beraberinde getirecek olan kararnamenin bugün yayımlanması bekleniyor

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2016 07:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2016 07:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
4 bin hakim ve savcı için kritik gün
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) merakla beklenen yaz kararnamesi, büyük oranda tamamlandı. Son şekli verilmeye çalışılan ve Türk yargısında önemli değişikleri beraberinde getirecek olan kararnamenin bugün yayımlanması bekleniyor.

3 ayrı kararname birden yayımlanacak. Bunlar; adliyelerde görev yapan hâkim ve savcıları kapsayan Adli Yargı Ana Kararnamesi, vergi ve idare mahkemelerinde görevli yargı mensuplarını kapsayan İdari Yargı Ana Kararnamesi ve Bölge İdare Mahkemeleri (BİM) Kararnamesi.

Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Erzurum ve Samsun’da 56 daire şeklinde kurulan BİM’lerde 300 civarında yargı mensubu görevlendirilecek. Bu kişilerin, Danıştay ile vergi ve idare mahkemelerinin kıdemli isimleri arasından seçileceği belirtiliyor.

AÇIKLAR KAPATILACAK

3 kararnamenin toplam 4 bin dolayında hâkim ve savcıyı kapsaması bekleniyor. Bu rakam yargı tarihinin en kapsamlı kararnamesi olarak yorumlanıyor. İstinaf olarak da bilinen BİM’lerde görev verilecek isimler arasında “paralel yapı” ile ilişkili olduğu belirtilen isimlere yer verilmeyeceği ifade ediliyor. Adli yargı ana kararnamesinin büyük bölümünün ise rutin yer değişimlerini kapsayacağı kaydedildi. Bu kararname ile daha önce bölge adliye mahkemelerinde görevlendirilen isimlerin yerleri doldurulacak, hâkim ve savcı açığı bulunan yerlerin de açığı kapatılacak. “Paralel yapı” ile ilişkili isimler ise daha pasif yerlere atanacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.