Hava Durumu

400 bin çalışanın maliyeti yükseliyor

TBMM’ye önceki gün sevk edilen tasarıyla yaklaşık 400 bin çalışanın sosyal güvenlik primleri “tek kelimelik bir değişiklikle” artırılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2016 05:32
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2016 05:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
400 bin çalışanın maliyeti yükseliyor
Düzenlemeye göre, yüksek maaş alanların, prim kesintilerinde dikkate alınan tavan artırılacak. Bu da hem işçi, hem işveren adına yapılan prim kesintisinin artırılması anlamına geliyor.

7.5 KAT OLACAK

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, yüksek ücret alanların kesintileri, asgari ücretüzerinden belirleniyor. Buna göre yüksek ücretli bir çalışan için asgari ücretin 6.5 katına kadar olan maaş ve ek ödemelerinden prim kesintisi yapılıyor. Bunun üstündeki ödemeler dikkate alınmıyor. Buna da “prime esas kazanç tavanı” deniyor. Tasarıda yer alan ve 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girmesi öngörülen maddeye göre ise artık yüksek ücretli bir çalışanın primi hesaplanırken “prime esas kazanç tavanı” asgari ücretin 6.5 katı yerine 7.5 katı olacak. Bu maddeye göre, 2016 yılı rakamlarıyla halen 10 bin 706 lira olan prime esas kazanç sınırı, bir anda 12 bin 353 liraya çıkacak. Bu da en yüksek ücret üzerinden SGK’ya kayıtlı olan yaklaşık 400 bin çalışanın her birinin aylık priminin şu an için 486 lira artmasına yol açacak. Bu hem çalışana artı kesinti, hem de işverene yeni maliyet olarak yansıyacak.

600 LİRAYI AŞABİLİR

486 liralık artış, 2016 yılı rakamları üzerinden hesaplanıyor. Ancak 2017 yılı için asgari ücrette artış yapılacak ve zamlı maaşlar aralık ayı sonunda belirlenecek. Böyle bir durumda, hem 6.5 katın 7.5 kata çıkarılması, hem de asgari ücretin kendi artışından dolayı yüksek ücretlilerin prim kesintisindeki yükseliş de 600 lirayı aşabilecek. Tasarı yasalaşır ve gelecek yıl 400 bin çalışan için primler üst sınırdan yatırılmaya devam ederse SGK’nın prim gelirinde kısa vadede ciddi bir artış olacak. Ortalama 600 TL’lik prim artışı dikkate alındığında SGK’nın bir yılda sağlayacağı ilave prim yıllık 3 milyar TL’ye yakın olacak. Buna karşılık, yüksek ücretli çalışanların emekli maaşları da uzun vadede artacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.