Hava Durumu

500 yıllık tarihi eşyalar restore edildi

Bursa'da, Muhammed Üftade Hazretleri'nin Uludağ'ın eteklerindeki tekkesinde bulunan sandıklardan çıkarılan, zamanla yıpranmış, parçalanmış 88 parça özel eşyası, Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde konusunda uzman ekip tarafından yapılan restorasyon ve konservasyon işlemiyle eski haline dönüştürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2012 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 500 yıllık tarihi eşyalar restore edildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Gürses Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Bursa'da ecdadın emaneti ve kentin ziyneti olan tüm eşyaların ayağa kaldırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Altepe, Bursa'nın bir ''evliyalar şehri'' olduğunu, bunların başında Üftade Hazretlerinin geldiğini belirterek, Üftade Tekkesi'nin Celvetiye Tarikatı'nın ilk başladığı merkezlerden birisi olduğunu hatırlattı.

Üftade Hazretleri'nin Uludağ'ın eteklerindeki Molla Fenari Mahallesi'nde bulunan dergahı ve caminin de restorasyonunun hızlı bir şekilde sürdüğünü anlatan Altepe, tekkede bulunan başta Üftade Hazretleri'ne ait tüm eşyaların restorasyon ve konservasyon çalışmasına alındığını anımsattı.


''Türkiye'deki en kapsamlı restorasyon ve konservasyon çalışması''


Altepe, eserleri yapıyla birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden devraldıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Eserler devraldığımızda gerçekten harap ve bitap vaziyetteydi, artık parça parça olmuş ve belli torbalarda, sandıklarda birikmiş, ama çoğu tahrip olmuş ve bazı parçaları kalmıştı. Bunu da sanat tarihçisi uzmanlarımızın raporlarından sonra bunlarla ilgili faaliyeti başlattık. Bu işte en birikimli olan, Hazreti Muhammed'in Hırka-i Şerif'inin onarımında da çalışmış olan arkadaşımız sayın Levent İnan ve ekibi görev aldı. Bu yapılan çalışma, şu anda eşyalarla ilgili Türkiye'deki en kapsamlı restorasyon ve konservasyon çalışması oluyor. Burada Celvetiye Tarikatı'nın ve Üftade Hazretleri'nin tüm eşyaları, hatta Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin ciğer sattığı sırıklar dahi burada. Bu eşyalar tek tek ele alındı, açıldı, buharla yumuşatılarak temizlendi, düzenlendi, ayıklandı ve tek tek göz nuruyla nakış işler gibi, diğer malzemelerle desteklenerek, en iyi yöntemler en titiz şekilde uygulandı.''

Eserlerin artık kendi yerinde, Üftade Tekkesi'nde sergilenebilecek ve korunabilecek hale geldiğini anlatan Altepe, tekkenin restorasyonu tamamlandığında eserlerin tekrar oraya nakledileceğini bildirdi.

Altepe, eserlerin sergilenmesi için özel bir vitrin yapıldığına da işaret ederek, ''Vitrin sayesinde eşyaların, hem dış etkilerden, tozlardan, mikroplardan korunması, aynı zamanda özel film tabakalarıyla zararlı ışıklardan korunması sağlanacak. Bu şekilde 500 yıl önceki Üftade Hazretleri'nin dergahında yer alan eşyalar ayağa kaldırılmış oldu'' dedi.

Tekkenin restorasyonuna da değinen Altepe, artık son hazırlıkları yapılan ve 2 ay içinde açılması planlanan tekkede bu eserlerin görülebileceğini ifade etti.



Çalışma 8-9 ayda tamamlandı

Tekstil Tasarım Restorasyon ve Konservasyon Uzmanı Levent İnan da 56 envanterli, 32 tane de etiketli olmak üzere, toplam 88 parçanın restorasyon ve konservasyon işleminin yapıldığını belirtti.

İnan, ayrıca müzecilikte ''etütlük malzeme'' denilen büyük parçaların ise çalışmalarının uzun süreceğini ifade ederek, ''Biz bunları zaman içinde tamamlarız, ama büyük oranda biz bu eşyaları kurtardık'' dedi. Bu operasyonun Türkiye'de uygulanmış çok ender çalışmalardan biri olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

''Bu bir konservasyon, yani koruma çalışması. Restorasyon onun alt birimi, artık çok ihtiyaç varsa biz onarım yoluna gideriz. Bu çalışmada biz eşyaları mümkün olduğu kadar sabit ve kendi aslıyla tutmaya çalıştık, yani bir şey ilave etmedik, bir şey örmedik, bir kumaşla birbirine bağlamadık. Yaptığımız bütün işlem aslında taşıttırma, onu temizleme, onarımını sağlama ve kondisyonunu artırma, artık neredeyse yırtılacak, kopacak durumda olan malzemelere sağlamlaştırma yoluyla yaklaştık. Böyle olunca aslında tekkenin kendi kimliğine yönelik veya eşyaları kullanan kişilere yönelik, gerçek kimliklere sadık kaldık. Çok özel vitrinler yaptırıyoruz şu anda. Dışarıdan gelecek tahta kurtları, güveler, mikroorganizmalar gibi zararlıları içine almayacak özel vitrinlerimiz var. Işıklar da yaşlandırıyor eşyaları, bunları önleyecek birimler içinde sergileyeceğimiz için aslında o mirasın yaşlanmasını yavaşlattık. Bu anlamda, kültür mirası gelecek nesillere burada gerçekten aktarıldı.''

İnan, çalışmanın 8-9 ayda tamamlandığını belirterek, eserlerin tamamen sergilenecek hale geldiğini bildirdi

Restorasyon ve konservasyon işlemleri tamamlanan eşyalar arasında, Üftade Hazretleri'ne ait kaftan, iç gömlek, fistan, pantolon, sırıklar, şapka, asa, takunya ve külah gibi parçalar yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.