Hava Durumu

8 cana 25 bin TL

Kozlu’daki ocakla ilgili rapor, 8 madencinin ölüme gönderildiğini ortaya koydu ancak sadece 25 bin lira ceza kesilmesini önerdi

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2013 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2013 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
8 cana 25 bin TL

Zonguldak’ta, geçen 7 Ocak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında sekiz madencinin yaşamını yitirdiği ani metan gazı püskürmesi (degaj) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raporu tamamlandı.

Taşeron firma Star İnşaat ve Ticaret A.Ş. işçilerinin galeri açma çalışması yaptığı yerin 630 metre altında meydana gelen degajda 5 işçi zehirlenerek, 3 işçi de göçük altında kalarak öldü. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kazaya ilişkin raporu tamamlandı. Alt işverene mevzuata uymadığı gerekçesiyle 25 bin 333 lira ceza verilmesinin uygun olacağının belirtildiği raporun mevzuata aykırılıklar bölümünde ise şu tespitler yapıldı:

- Ocağın gaz içeriğinin yüksek ve degaja müsait olmasının bilinmesine rağmen çalışmalar teknolojik, uzmanlık ve işçilik açısından önleyici düzeyde değildi.

- Metan drenajıyla ilgili çalışma yapılmadı.

- Ateşleme mahalli konumu, sondajların derinlik, çap ve adetleri gibi unsurların olay öncesi iyi değerlendirilmedi.

- Aynı bölgede daha önce yaşanan hafif çaplı 3 degajın üzerinde durulmadı.

Güvenlik uzmanı yok

- İşyerinde iş güvenliği uzmanı bulunmuyordu.

- İş yerinde yapılan aylık iş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarında sondajlarla ilgili kararlar alınmış ancak bunların bir sonraki kurul toplantısında giderilip giderilmediği görüşülmemiştir.

- Merkezi gaz izleme istasyonu ile ocak arasında telefon haricinde seri megafon, benzeri iletişim ve sesli uyarı sistemi yoktu.

- Ateşleme, emniyetli mesafeden gerekli güvenlik önlemleri alınarak yapılmadı.

- İşçilerin tehlike mahallinden uzaklaştırılması için seri tahliye, uyarı ve haberleşme sistemi oluşturulmadı.

- Patlama 11.19’da meydana gelmesine rağmen gaz izleme servisi elemanlarınca 11.21’de gaz yükselmesi tespit edildi.

İşçiler eğitimsizdi

- Degaj riskinin önlenmesi zorunluluğuna rağmen, alt işveren tek sondaj ustası çalıştırıyordu. Bakım işçisi sondajda çalıştırılıyordu. İşin güvenliği için tam bir ekip oluşturulmadı. İşçilerin degaj konusunda hiçbir eğitimi yoktu.

- Ölen işçileri, gaz maskeleri yanlarında olmasına rağmen kullanmadı.

- Galerilerde işçilerin ilerlenen metre oranında ücret vererek çalıştırmaları, fazla iş yapmak ve ücret almak adına, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyma ve daha dikkatli çalışmayı zayıflatmaktadır.

Bakan ‘Kapattıracak bir bulgu yok’ demişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, TTK’ya bağlı Kozlu, ilk açılamalarında, “Tespitlerimizde işletmeyi kapattıracak, kapatılmasını gerekli kılacak bir bulgu yok” demişti. Çelik, şunları söylemişti: “Aksaklığın nereden kaynaklandığı araştırılıyor. Dolayısıyla bu konuda net bir durum yok ve bu konuda çok fazla söylenecek bir şey olmadığını düşünüyorum. İnşaat ve madencilik gibi alanlarda yoğun denetimlerimiz devam ediyor. Aksaklıkların giderilmesi için büyük çaba içindeyiz. İşletmeyi kapattıracak, kapatmasını gerekli kılacak bir bulgu yok.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.