Hava Durumu

8 yıldır süren ekonomik kurtarma programı sona erdi

Yunanistan, borç krizi sonrası Euro Bölgesi'nden aldığı 3 yıllık kurtarma programını başarıyla tamamladı. Programın tamamlanmasıyla, Yunanistan'ın 8 yıl sonra ilk kez, uluslararası finans piyasalarına yeniden borçlanabilmesinin de önü açılmış oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2018 18:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2018 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
8 yıldır süren ekonomik kurtarma programı sona erdi

Yunanistan hükümeti, kurtarma paketi karşılığında bir dizi kemer sıkma politikalarını yürürlüğe sokmuştu.

Ülke ekonomisi son yıllarda büyüme kaydetse de, kriz öncesine kıyasla yüzde 25 küçüldü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da desteğiyle, 2010 yılında Yunanistan'a 260 milyar Euro'dan fazla kredi verilmişti. Bu rakam, küresel finans tarihinin en büyük kurtarma paketiydi.

Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ile 2015'te imzalanan anlaşma kapsamında, ekonominin düze çıkması ve bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesine yönelik reformlar için Yunan hükümetine 3 yıllığına 61.9 milyar euro verilmişti.

'Yunanistan kendi ayakları üzerinde durabilir'

ESM, para birimi euro olan ülkeler tarafından mali krizlerden çıkmasına yardımcı olma amacıyla kurulan bir fon.

Yunanistan için 27 milyar dolarlık ek bir bütçe de ayıran ESM, Atina'nın buna ihtiyaç duymadığını açıkladı.

ESM Başkanı Mario Centeno, "Yunanistan kendi ayakları üzerinde durabilir" dedi.

Yunan halkına işbirliklerinden dolayı teşekkür eden Centeno, Atina'nın başka bir kurtarma paketine ihtiyacı olmadığını söyledi.

Avrupa Komisyonu, ekonomisini eline alan Yunanistan'ın, krediler karşılığında anlaştığı reformları uygulayıp uygulamadığını izlemeye ve denetlemeye devam edecek.

Komisyonun ekonomik ve mali işlerde sorumlu üyesi Pierre Moscovici de Fransız France Inter radyo kanalına yaptığı açıklamada "Yunanistan gelecekte kendi ekonomik politikalarını belirleyebilecek duruma gelecek" dedi ve Atina'nın reformları yerine getirmesini, ekonomik ilerleme kaydetmesini umduğunu söyledi.

'Grexit'i de önlemiş olduk'

London School of Economics'ten Profesör Kevin Featherstone, Yunanistan'ın kurtarma programının şartlarına uymayı kabul ederek Euro Bölgesi'nin de geleceğinin teminat altına alınmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Featherstone, "Bu tasarruf tedbirlerine uyulmasıyla Yunanistan'ın AB'den çıkma ihtimalini, 'Grexit'i de önlemiş olduk. 2015'te uygulamaya koyduğumuz üçüncü kurtarma paketi, kesinlikle çok talepkâr ve yorucuydu" dedi ve ekledi:

"Yıllarca kemer sıkma politikaları uygulayan ve ekonomik sıkıntıları bu denli derin olan bir siyasi sistemde toplumun ve demokrasinin işleyişini korumak, Yunanistan'ın modern bir devlet olarak direncinin göstergesidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.