Hava Durumu

AB'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz tehdidi!

Türkiye'nin Fatih sondaj gemisinin ardından Yavuz sondaj gemisini de Kıbrıs açıklarına göndermesine AB'den tepki geldi.Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'ye karşı bazı tedbirler alacaklarını ve bu tedbirlerin 'hafif' olmayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2019 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2019 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
AB'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz tehdidi!

Küresel güvenlik, iklim değişikliği gibi meselelerin masaya yatırmak için Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmeler de değerlendirildi.

Toplantıda kabul edilen sonuç bildirgesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj faaliyetleri "yasadışı" olarak nitelendirildi ve bundan duyulan endişe dile getirildi. Türkiye'nin söz konusu faaliyetlerinin AB-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkilediği belirtilen bildirgede, Türkiye'ye "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarına saygı duyması" çağrısında bulunuldu.

Bildirgede, süreci yakından izleyecek olan AB Konseyi'nin, Komisyon'a "gecikmesizin uygun tedbirlerin alınması için seçenekler sunma" davetinde bulunacağı vurgulandı.

AB Komisyonu Sözcüsü Jean- Claude Juncker ise basın toplantısında medya mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'la tam dayanışma halindeyiz. Türkiye'nin Kıbrıs sularında yaptıkları tamamen kabul edilemezdir. Komisyon en kısa sürede alınacak tedbirleri belirlemek için yetkili. Bunu yapacağız ve bunlar hafif tedbirler olmayacak" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türkiye, 2011'de ilk doğalgaz rezervinin bulunduğu Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin dışarıda bırakıldığı hiçbir projenin gerçekleşemeyeceğini savunuyor.Türkiye, AB'nin iddialarına geçen günlerde yaptığı açıklama ile sert tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB'nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz. Türkiye bütün çevre denizlerinde olduğu gibi Ege ve Doğu Akdeniz'de de barış ve istikrardan yana olagelmiştir. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hakları ve çıkarları hilafına adım atanlar, Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye'yi bölgede yok saymaya kalkışanlar, bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar" ifadelerine yer verilmişti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi ise Avrupa Birliği'nden Türkiye konusunda destek istiyor. Geçtiğimiz günlerde Rum yönetiminin, AB'nin Türkiye'ye karşı harekete geçmemesi durumunda Balkanlar'a yönelik alacağı kararlarda veto hakkını kullanacağı tehdidini öne sürdüğü iddia edilmişti.

"HİÇ KİMSE TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDEMEZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ve Yavuz sondaj gemisinin bölgeye hareketine ilişkin soru üzerine, bölgede önemli gelişmelerin olduğunu söyledi.

Bölgede önemli hidrokarbon rezervlerinin bulunduğunun ifade edildiğini ancak henüz somut bir şeyin olmadığını anlatan Oktay, hidrokarbon kaynaklarının adada yaşayan iki toplumun hakkı olduğunu aktardı.

Kaynakların adada yaşayan iki toplum tarafından eşit paylaşılması gerektiğine işaret eden Oktay, "Türkiye olarak Kıbrıs Türklerinin adadaki haklarına halel getirtmeyiz. Bununla ilgili bedel ödenecekse bir bedel öderiz ama ödetiriz de. Tehdit dilini kullanmaya kalkmayın. Uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ederiz, gereği neyse bunu yaparız. Uluslararası hukuk, hemen güneye baktığınızda oradaki parsellerde doğal kaynak arama ve sondaj yapma yetkisini bize veriyor. Biz bu hakkımızı kullanıyoruz. Bu hakkı kullanmak birilerinin ağrına gidiyor, çıkarlarına zarar veriyor olabilir. İzin almamızı filan istiyorlarsa hiç kusura bakmasınlar, böyle bir yola başvurmuyoruz. Barbaros sismik araştırma yapıyordu, Fatih sondaj yapıyor, Yavuz da orada kardeşine katılacak. Dün başkalarından hizmet alarak yaptığımız bu çalışmaları bugün kendimiz yapıyoruz. Bunu şaka zannediyorlardı herhalde. Blöf yapıyor zannediyorlardı. Türkiye blöf yapmaz. Biz bir şey söylüyorsak, zamanlama farklı olabilir ama er ya da geç yaparız."

Gençlerle sohbetin moderatörlüğünü yapan öğrencinin "Moderatörlüğümü nasıl buldunuz?" sorusu üzerine Oktay, "Haberiniz olsun içeride odada görüştük. Soruları vermek istedi ama ben almadım. Harikaydın. Moderatör dediğin böyle olur. Her şeyi ile samimi, açık ve mert olur." yanıtını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.