Hava Durumu

ABD'den 'El Bab Operasyonu' açıklaması

Pentagon, El Bab Operasyonu’nun Türkiye’nin bağımsız kararı olduğunu ve şimdiye kadar ABD ve DEAŞ karşıtı koalisyonun ilerlemeye destek vermediğini açıklayarak diplomatik biçimde harekât konusundaki çekincelerini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2016 23:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2016 23:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'den 'El Bab Operasyonu' açıklaması
Türk Ordusu’nun Özgür Suriye Ordusu unsurlarıyla DEAŞ’ın elindeki Suriye El Bab’a yürüyüşü devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı, bu harekâtın Türkiye’nin bağımsız bir kararı olduğunu ve şimdiye kadar ABD ve koalisyon güçlerinin bu ilerlemede Türkiye’ye destek vermediğini açıklayarak, operasyona ilişkin çekincelerini belli etti.

"TÜRK ORDUSU'NUN EL BAB'A İLERLEMESİNİ DESTEKLEMEDİK"

DEAŞ’a karşı savaşı yürüten Öz Kararlılık Operasyonu’nun ABD’li sözcüsü Albay John Dorrian, Bağdat’tan gazetecilerini sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin El Bab’a ilerlemesi konusundaşunları söyledi:
“Biz şimdiye kadar (Türk Ordusu’nun) El Bab’a ilerlemesini desteklemedik. Türk Ordusu’nun Türkiye’nin sınırını DEAŞ’tan temizlemek için yürüttüğü operasyona birçok hava saldırısı düzenleyerek destek olduk. El Bab’a doğru gitmek ise onların aldıkları bir karar. Ama koalisyonun destek için hava saldırısı düzenlediği bir operasyon değil.”

Dorrian, neden koalisyonun böyle bir pozisyon aldığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Suriye’de DEAŞ’a karşı tüm operasyonların tüm taraflarca yakın bir biçimde koordine edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu onların bağımsız olarak yapmaya karar verdikleri bir şey. Bizim şu anda istediğimiz DEAŞ’a odaklanmayı sürdürüp sahada askeri koordinasyon ihtilaflarını giderecek biçimde onlarla bir plan geliştirmek için çalışmaya devam etmek.”

Dorrian, El Bab için Türk tarafının ABD ve koalisyon güçleriyle hava saldırılarında herhangi bir ihtilaf yaşanmaması için (deconflict) temas kurup kurmadığına açıklık getirmedi. DEAŞ’la savaşı yürüten koalisyon güçlerinin Türk Ordusu destekli Özgür Suriye Ordusu unsurları gibi batıdan El Bab’a doğru yürüyen Afrin Kürtleri (YPG ya da Suriye Demokratik Güçleri) ile bir iletişim kanalı olup olmadığına, YPG ve Türk Ordusu arasında El Bab’ta bir çatışma riskinden endişe edip etmediklerine de cevap vermedi.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise Türkiye’nin 24 Ağustos’ta başlattığı Cerablus Operasyonu’yla sınırında bir tampon bölge yarattığını ve ABD’nin sonuca ulaşan bu harekâta şimdiye kadar destek verdiğini ancak bundan sonra Türk Ordusu’nun Suriye’de sınırdan 30 km içerideki El Bab gibi daha derindeki bölgelere inmesi halinde buna destek vermeyeceklerini açıkladı. Yetkili Türkiye’nin Suriye sınırında oluşturduğu kuşağın sınırdan 20 km içerideki Dabık’a kadar uzandığını ama Türkiye’nin bundan daha fazla ilerlemesinin DEAŞ karşıtı çabalar açısından olumlu olacağının düşünülmediğini ifade etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.