Hava Durumu

ABD'den flaş PYD açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'yle ilgili Cenevre görüşmelerine katılacak grupların listesinin henüz açıklanmadığını hatırlatarak, “Bizim anladığımız kadarıyla PYD toplantıya katılmayacak” ifadesini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2016 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2016 08:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'den flaş PYD açıklaması
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Cenevre'deki Suriye müzakerelerine terör örgütü PYD'nin davet edilmemesine ilişkin konuştu.

Toner, Türkiye’nin PYD’nin toplantıya davet edilmesi halinde görüşmeleri protesto edeceğine atıfta bulunarak, “Kimin katılıp kimin katılmayacağı yönünde görüş ayrılıkları olduğunu biliyoruz. İlaveten kimlerin katılacağı Staffan de Mistura’nun tercihi. Biz de Suriyeli muhaliflerin nasıl seçileceği yönündeki işlemleri destekliyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM), henüz katılacak grupların listesini açıklamadığını hatırlatan Toner, “Fakat bizim anladığımız kadarıyla PYD bu hafta yapılacak toplantıda olmayacak” şeklinde konuştu.

Toner, Türkiye’nin Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyesi olduğunu ve bu süreçte önemli bir rolü bulunduğunun altını çizerek, “Haklı olarak bazı şüpheleri var. Suriye’de barış ve düzenin sağlanması onları direkt tehdit ediyor ve onlar için varoluşsal bir sorun” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu ve sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Toner, detay vermekten kaçındı.

Toner, Cenevre’de müzakerelerin yapılacak olmasına rağmen Suriye’ye rejiminin kendi halkına karşı terör uyguladığı ve bazı şehirleri abluka altında tuttuğunun hatırlatılması üzerine, “Bu sorunların hallolması zaman alacak” dedi.
“Kimse bir anda 180 derecelik bir dönüş beklemiyor önümüzdeki günlerde” ifadesini kullanan Toner, Esed rejimiyle ABD’nin bu meseleleri karşılıklı konuşmadığını, fakatRusya aracılığıyla Esed yönetimine mesajlarını ilettiklerini belirtti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.