Hava Durumu

ABD'den Rusya'ya: 'Aptal değiliz'

Suriye'de barış görüşmeleri çıkmaza girerken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Halep için yaptığı askeri yığınağa dikkat çekerek, "Aptal değiliz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2016 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2016 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'den Rusya'ya: 'Aptal değiliz'
Suriye'de iç savaşı sona erdirmek üzere  Cenevre'de yapılan 3'üncü tur görüşmeleri çıkmaza girerken, ABD Dışişleri Bakanı  John Kerry,  New YorkTimes gazetesine yaptığı açıklamada  Rusya'nın Halep yakınlarına kaydırdığı askeri gücüne dikkat çekti.

"TABİİ Kİ APTAL DEĞİLİZ"

Rusya Devlet Başkanı  Putin'in terörle mücadele konusunda samimi olup olmadığından emin olamadıklarını kaydeden Kerry, "Oturup onun (Putin'in) rejimi destekleyip muhalefeti ezmesine ve 'Bu işe yarıyor' demesine izin vermeyeceğiz. Tabii ki aptal değiliz" dedi.

"RUSYA'YI ANLAYAMADIK"

Rusya'nın amacının Halep'te radikal gruplarla mücadele etmek mi yoksa Esad'a yardım etmek mi olduğu konusunda karar veremediklerini kaydeden Kerry, Halep'te hem El Kaide'nin  Suriye kolu  El Nusra Cephesi'nin dahil olduğu ve ateşkesin kapsamadığı terörist örgütlerin hem de ateşkese taraf olan Esad karşıtı isyancı grupların bulunduğunu belirtti ve "Onları ayırmak düşündüğümüzden zor" dedi.
Kerry, " Rusya ve  Suriye rejiminin kendi taraflarındaki bölgelerde kuşatma uygulayan ve insanları öldüren terörist gibi davranan teröristlere karşı sabırsız olduğunu" da sözlerine ekledi.

RUSYA'YA GÖZETLEME TEKLİFİ

Bakan Kerry, ayrıca,  Suriye'de yeniden başlayan çatışmaları durdurmak için  Moskova yönetimine 24 saatlik bir gözetleme sistemi önerdiklerini açıkladı. Amerikalı bakan, "Onlara mutlak bir hat çizmeyi bile önerdik. 'Siz buraya gitmeyin, biz şuraya gitmeyelim ve bunun dışındaki yerler ortadadır' dedik. Bu teklifi düşünüyorlar ve sanırım gelecek hafta sonuca varırız" ifadelerini kullandı.

"OBAMA'NIN MESELESİ IŞİD"

ABD'deki düşünce kuruluşlarından biri olan  Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Andrew J. Tabler, ABD yönetiminin  Rusya'yı baskı altına almaya yönelik açıklamalarının güvenilirliğini sorguladı. Tabler, "ABD yönetimi için asıl mesele her zaman IŞİD oldu. Eğer Ruslar orada rejimi destekliyorsa, sorun değil" dedi.

Tabler,  Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, Halep'i tamamen kontrolüne alması ve  Şam'ı da denetiminde tutması halinde savaşı kazanacağını öne sürdü.

HALEP YİNE HEDEF OLDU

Bu arada,  Suriye rejimi dün de Halep'i havadan vurdu. Saldırıda en az 12 sivil öldü. Önceki günkü hava saldırılarında 18 kişi hayatını kaybetmişti.

"ATEŞKES ZORDA"

Cenevre'de ise BM  Suriye Özel Temsilcisi  Staffan de Mistura, muhaliflerin 'teknik konular' dışındaki toplantılara katılmadığı müzakerelerin planlandığı gibi muhtemelen  Çarşamba gününe kadar süreceğini açıkladı. Ancak Mistura, tarafların 'aşırı derecede kutuplaştığını' ve 'ateşkesin zorda' olduğunu ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.