Hava Durumu

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan istifa etti

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başkan Donald Trump ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle istifanın eşiğine geldiğine ilişkin haberleri yalanladı

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2017 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2017 21:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan istifa etti

Dışişleri Bakanı Tillerson'ın İran, Kuzey Kore ve Afganistan başta olmak üzere Amerikan dış politikasının öncelikli dosyalarında Başkan Trump'tan farklı düşündüğü sır değil. Hatta Tillerson, Ağustos ayında Charlottesville'de yaşanan beyaz ırkçı şiddet gibi hassas bir iç politika başlığında bile Trump'ın söylediklerini onaylamadığını bir televizyon mülakatında açıkça dile getirmekten çekinmemişti.

Dolayısıyla Washington uzun zamandır Tillerson'ın istifanın eşiğinde olduğu söylentisiyle çalkalanıyordu. Son olarak iki gün önce Donald Trump, Tillerson'ın Kuzey Kore'yi caydırmaya yönelik diplomatik çabalarını boşa düşüren 'Harika Dışişleri Bakanım Rex Tillerson'a 'Küçük Roket Adam'la görüşmeye çalışırken vaktini boşa harcadığını söyledim. Enerjini sakla Rex, yapılması gerekenleri yapacağız!' tweet'ini atmıştı.

PENCE DEVREYE GİRDİ İDDİASI
Trump-Tillerson geriliminin son perdesi sürerken NBC'nin 'Tillerson Trump için moron dedi' iddiasını da içeren istifa hazırlığı haberi Washington gündemine bomba gibi düştü.

Haberde istifanın eşiğine gelen Tillerson'ın Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından kalmaya ikna edildiği öne sürülüyor ve iddia görüşmelere tanıklık edilen isimsiz haber kaynaklarına dayandırılıyordu. Habere göre Tillerson işi, Temmuz ayında Savunma Bakanlığı Pentagon'daki bir toplantıda Başkan Trump için 'moron' ifadesini kullanmaya kadar götürmüştü.

İSTİFA BEKLENTİSİ BOŞ ÇIKTI
Haber sosyal medyada Tillerson'ın derhal istifa etmesine yönelik çağrılara neden oldu. Dışişleri Bakanının programında olmamasına rağmen apar topar bir basın toplantısına hazırlandığının duyurulması istifa beklentilerini arttırdı. Ancak Tillerson metinden okuduğu açıklamasında 'Trump git diyene kadar buradayım' mesajı verdi.

Tillerson'ın açıklamasının satır aralarında yerine Dışişleri Bakanı olacağı yönünde spekülasyonlar olan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Niki Haley ve 'dış politikayı asıl o yönetiyor' denen Savunma Bakanı Mattis'e övgüler vardı.

'BİZ BİR EKİBİZ'
Tillerson'ın 'biz bir ekibiz' temalı açıklamasının satır başları şöyle:

- Kuzey Kore'ye yönelik baskı kampanyamız etrafında - Çin'in de görülmedik ekonomik etki uygulamasıyla birlikte - uluslararası dayanışma yarattık. Riyad Zirvesi'nde Başkan Trump terörizmin sonlandırılması için Müslüman nüfus ağırlıklı ülkeleri toparladı. NATO üyesi ülkeler artık ortak güvenliğe daha çok katkı yapıyor. IŞİD'in Suriye ve Irak'taki sahte halifeliği Başkan tarafından ortaya konan yeni agresif stratejimiz sayesinde tamamen sona ermek üzere.

- Tüm bunları bir ekip olarak başardık. Maliye Bakanımız Mnuchin Kuzey Kore'ye ekonomik yaptırımları hazırladı. Büyükelçimiz Haley Kuzey Kore'ye yönelik bugüne kadarki en sert BM yaptırımlarına öncelik ederek büyük başarı sağladı. Savunma Bakanımız General Mattis ve ben her gün iletişim halineyiz; askeri ve diplomatik çabalarımız arasında en yüksek seviyede koordinasyon olması gerektiği konusunda hemfikiriz. Savunma Bakanı olarak diplomasiye bu kadar sahip çıkan daha güçlü bir ortağınız olamaz. Umarım Mattis de benim gibi Dışişleri'nde ihtiyacı olan ortağa sahip olduğunu hissediyordur.
Pence'in ikna çabası doğru değil

- Başkan Yardımcısı Pence beni bakanlık görevinde kalmaya ikna etmeye çalışmadı çünkü görevi bırakmayı hiç düşünmedim. Başkan Yardımcımızın dostluğuna ve tavsiyelerine değer veriyorum, Başkan Trump'un dış ve iç politikadaki hedeflerine yönelik ajandayı önemli mesajlarla yönetmesini takdir ediyorum.

- Hiçbir zaman görevimden ayrılmayı düşünmedim. Başkan Trump benim burada faydalı olduğumu düşündüğü sürece buradayım.

- Başkan Trump'ı bu görevi üstlenmeden tanımıyordum ancak bu süreçte kendisiyle ilgili şunu öğrendim. Bu ülkeyi çok seviyor, Amerika'yı ve Amerikan halkını her şeyin önüne koyuyor. Hesap verebilirlik Başkanla benim paylaştığımız temel değerlerden birisi.

- Washington'da yeni olabilirim ancak şunu öğrendim; bazıları Başkan Trump'ın gündeminin altını oymak için diğerlerini yıpratmak suretiyle kendi gündemlerini empoze etmeye çalışıyor. Ben bu şekilde çalışmadım ve çalışmayacağım. Sabah kalktığımda aklıma ilk gelen şey vatandaşlarımızın ülkemizdeki ve dünyadaki güvenliği. Bundan daha büyük bir sorumluluk olamaz. ABD'nin güvenliğini sağlamak Amerikan dış politikasının birinci hedefi olmalı. Başkan Trump'ın hükümeti tek bir hedefle tek bir ekip olarak yoluna devam edecek ve Amerika'yı yeniden büyük yapmak için iyi şeyler yapmayı sürdürecek.

- (Trump'a moron dediği iddiası için) Ben bu tür sığlıklara yanıt vermem. Washington'da anlamadığım tam da bu. Benim geldiğim yerde bu tür sığlıklarla uğraşmayız. Bu yönetimi bölmek isteyenlere izin vermeyeceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.