Hava Durumu

ABD ile Rusya arasında Kore yarışı!

ABD ile Rusya bu kez Kuzey Kore'de diplomatik yarışa girdi. ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında planlanan 12 Haziran zirvesi için müzakereler sürüyor. Görüşme henüz kesin değil. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo önceki gün New York'ta Kuzey Kore başkan yardımcılarından Kim Yong-chol'u ağırlarken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov dün Pyongyang'ta Kuzey Kore lideri ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2018 01:36
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2018 01:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD ile Rusya arasında Kore yarışı!

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 12 Haziran'da Singapur'da yapması planlanan zirve için Washington ile Pyongyang yönetimleri arasında hazırlık çalışmaları devam ederken, önceki gün ve dün New York'ta kritik birer görüşme oldu.

Kim Jong-un'un yardımcılarından Kim Yong-chol, önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile akşam yemeği yedi. İkili görüşmelerini dün de sürdürdü. Pompeo basın toplantısında, "Doğru yönde ilerlerdiğimize inanıyorum" derken, Kim-Trump görüşmesinin yapılıp yapılmayacağına dair bilgi vermedi. Pompeo, fırsatın kaçırılmasının büyük bir trajedi olacağını da sözlerine ekledi. New York'ta bunlar olurken, Ruslar da topa girdi. Kuzey Kore lideri Ki'in , Pyongyang'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabul etti. Lavrov, Kim'le yüz yüze görüşen ilk üst düzey Rus yetkili oldu.

CIA AJANI MASADA
Pompeo ile Kim Yong-chol arasındaki görüşmeye CIA'in Kore masası şefi Andrew Kim de katıldı. Kim Yong-chol, 18 yıl sonra ABD'yi ziyaret eden en yüksek seviyedeki Kuzey Koreli yetkili oldu. İngiliz Guardian gazetesi, ABD-Kuzey Kore temasına ilişkin Amerikalı bir dışişleri kaynağına dayandırdığı haberinde, Trump-Kim zirvesi öncesi ABD'nin Kuzey Kore'den nükleerden arınma sürecinin yol haritasını ortaya koymasını istediğini yazdı. Yetkili, Kore'den bekledikleri adım gelmezse bu gerçekleşene kadar baskıyı artıracaklarını kaydetti.

Öte yandan, New York'taki yemek menüsünde biftek, İtalyan peyniri Burrata, sebze tabağı, mısırlı patates püresi, kereviz ve ıspanağın yer aldığı bildirildi.

HEYETLER ÇALIŞIYOR
ABD ile Kuzey Kore'nin temasları Pompeo'nun görüşmesiyle sınırlı değil. ABD'den gönderilen bir ekip, Singapur'da olası zirveye dair çalışıyor. Amerikalı bir başka heyet ise iki Kore arasındaki sınır bölgesinde görüşmeye dair başka müzakereler yapıyor. Başkan Trump da dün sabah 'Kuzey Kore ile çok iyi görüşmeler' diye tweet attı.

BİLGİ NOTU: Kuzey Kore'nin nükleer programı ve füze testleri nedeniyle geçen yıl ABD'nin bu ülkeye saldırı yapması konuşulurken, bu yılın başında hızlı bir normalleşme süreci başladı. Kuzey Kore, nükleer programını ve füze testlerini dondurmayı taahhüt etti. Nisan sonunda Kim Jong-un Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile sınırda bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da mayıs ayı başında Pyongyang'da Kim'le görüştü. ABD Başkanı Trump'ın Kim'le 12 Haziran'da görüşmesi planlandı.

PUTİN'DEN KIM'E DAVET
Pyongyang'daki görüşmede ise Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Benim ziyaretimin amacı Rusya'nın Kore yarımadası ve Uzakdoğu Asya ile ilgili görüşlerini iletmek. Biz elbette ABD ile Kuzey Kore müzakere süreci öncesinde Pyongyang yönetiminin masaya nasıl planlarla oturmayı düşündüğünü soracak değiliz. Bu konu iki ülkenin bileceği iş. Ancak bizim görüşümüz Kuzey Kore nükleer krizinin bu ülkeye uygulanan tüm yaptırımlar kaldırılmadan çözülemeyeceği yönündedir" dedi.

İLGİNÇ HEDİYE
Lavrov, K. Kore liderine Moskova'dan getirdiği ilginç bir hediye de sundu. Küçük bir kilidi bulunan mücevher kutusunu Kim'e veren Lavrov, "Bazı sırlar bu kutuda kilit altında tutulabilir" dedi. Kim ise "Amerikan hegemonyasına karşı koyan Putin'e selamlarımı iletin" cevabını verdi. Lavrov, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin adına Kim'i Moskova'ya davet etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.